Deset stvari koje niste znali o genijalnom Nikoli Tesli

Nikola Tesla poznat je po brojnim izumima bez kojih moderni svijet ne bi bio ovakav kakav jest. Zapitajte se – znate li baš sve o njemu?

Nikola Tesla ikona je znanstvenog svijeta koja dolazi iz naših krajeva te je samim time do nedavno najviše obožavatelja imao na području bivše Jugoslavije. Donosimo vam deset činjenica o jednom od najvećih izumitelja ikad koje vrlo vjerojatno niste znali.

1. Čovjek od groma

Zahvaljujući popularizaciji ekološki osvještenih tehnologija i adventu nove ere električne energije, ovaj vizionar ponovno je dosegnuo mjesto koje je zaslužio. Uostalom, što reći o čovjeku koji se rodio za vrijeme oluje i izmislio izmjeničnu struju? Ne, ne šalimo se. Nikola Tesla se rodio otprilike u ponoć između 9. i 10. srpnja 1856. Prema priči koju prepričava njegova obitelj, babica je posegnula rukama u zrak te u panici rekla ‘Ovo dijete bit će dijete tmine’, na što je Teslina majka odgovorila: ‘Ne, bit će on dijete svjetla’.

2. Muzej Nikole Tesle u SAD-u financiran je zahvaljujući stripu

Teslin toranj, odnosno Wardenclyffe restauriran je zahvaljujući intervenciji najvećih obožavatelja njegovog života i djela. U svibnju ove godine zgradu je otkupio Centar za znanost Tesla za oko 1,3 milijuna dolara. Sredstva je donirala popularna stranica za javno financiranje IndieGoGo. Organizator i glavni pokretač kampanje je Matthew Inman, ilustrator poznat po online stripu Oatmeal.

3. Tesla je bio zagriženi ekolog

Nikola Tesla je, sudeći prema riječima suvremenika ‘bio jako zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše resurse našeg planeta, što ga je ponukalo da se bavi obnovljivim izvorima energije’. Tesla je stoga odlučio proučavati  načine izvlačenja prirodne energije iz zemlje i zraka. U svojem je laboratorijiu stvorio umjetnu munju i zabilježio razliku potencijala između Zemlje i predmeta visoko u zraku, piše Tportal.hr.

4. Tesla je koncipirao tehnologiju smartfona još davne 1901.

Tesla je imao zbilja izvrsne ideje, no rijetko kad ih je uspio provesti u praksu. U utrci za razvijanje transatlantičkog radija piše autor i profesor W. Bernard Carlson, Tesla je poslovnom partneru J.P. Morganu predstavio nove načine instantne komunikacije – slanje stanja na burzi i kratke telegramske poruke. On bi svaku poruku putem cijevi primio u laboratorij, gdje bi ih potom kodirao i pridružio izabranoj frekvenciji. Tu bi frekvenciju odašiljao prema uređaju koji stane u ruku. Drugim riječima, Tesla je neizravno osmislio smartfon i bežični internet. Impresivno, zar ne?

5. Tesla je uspio isprepadati Marka Twaina

Postoji poznata legenda o tome da je Tesla u laboratoriju u Manhattanu imao funkcionalni stroj za zemljotrese koji je mogao protresti njegovu zgradu te je, navodno, tijekom jednog pokusa skoro srušio cijeli kvart. Teslin uređaj navodno nije bio stroj za potrese, već oscilator frekvencija. Klip smješten ispod platforme u labosu stvarao je ogromnu buku i trešnju tijekom eksperimentiranja.

Kvart, navodno, nije uspio srušiti, no ono što mu je pošlo za rukom je ‘prestrašiti Marka Twaina’. Twain je, naime, bio naširoko poznat po probavnim poteškoćama. Jednog dana Tesla, koji je Twaina upoznao u klubu za gospodu, odlučio autora pozvati u svoj labos. Twainu je rekao da stane na platformu i okrenuo prekidač. Nakon minute i pol, Twain je skočio s platforme i brzo otrčao u obližnji zahod.

6. Tesla bi poludio svaki put kad bi vidio – bisere

Biseri su, čini se, bili Teslin kriptonit. Svaki put kad bi ih vidio, oni bi u njemu stvorili toliko gađenje da nije mogao razgovarati sa ženom koja bi ih nosila. Kad god bi njegova tajnica došla na posao s biserima oko vrata, poslao bi ju kući. Nitko ne zna zbog čega je imao takvu averziju prema tom nakitu, no znamo da je imao vrlo specifični ukus za stil i estetiku.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.