Deset mitova o njezi kose u koje trebate prestati vjerovati

Sigurni smo da ste barem nekoliko puta u životu čule kako vam se kosa može naviknuti na šampon, kako će vam, ako iščupate sijedu dlaku, na tom mjestu izrasti tri nove sijede i slično. Međutim, ništa od toga nije točno. U sljedeće mitove o njezi kose trebate prestati vjerovati.

1. Hladna voda zaglađuje kosu jer zatvara kutikulu vlasi

Kosa sadrži mrtvo tkivo, stoga ni topla ni hladna voda ne utječu na zatvaranje kutikule vlasi.

2. Što češće perete kosu, to će se ona više mastiti

Jednako kao i gustoća i boja kose, brzina mašćenja kose određena je genetikom. Ni češće ni rjeđe pranje kose ne utječu na to koliko će se ona brzo zamastiti, međutim preparati prikladni za vaš tip kose mogu povoljno utjecati na reguliranje rada lojnih žlijezda.

3. Odgovarajuća njega učinit će vašu kosu gušćom

Kao što smo naveli, gustoću kose određuje genetika. Ipak, odgovarajući preparati mogu dati vašoj kosi privremeni volumen.

4. Vrhovi kose mogu se oporaviti

Rascvjetale vrhove možete privremeno zatvoriti uz pomoć malo bolje maske ili ulja. Međutim, jedina trajna terapija je redovito šišanje.

5. Kosa se navikava na šampon

Baš zato što sadrži mrtvo tkivo, kosa ne može stvoriti ovisnost o šamponu ni o bilo kojem drugom preparatu.

6. Suho tjeme uzrokuje prhut

Istina je u potpunosti suprotna. Naime, prhut se javlja kod ljudi s masnim tjemenom. Stoga, ako primijetite prhut, prestanite s uporabom ulja za kosu ili proizvoda koji je najviše masti.

7. Često češljanje njeguje kosu

Češćim češljanjem ćete rasporediti masnoću s tjemena po cijeloj kosi pa će se ranije i zamastiti. Češljanjem vrlo često lomimo i oštećujemo kosu, posebice ako to činimo kada je mokra, stoga biste se trebali češljati svega nekoliko puta tjedno, piše Index.hr.

8. Prirodno sušenje kose bolje je od sušenja fenom

Ako je riječ o kratkoj kosi, zbilja vam nije potreban fen. No, ako se radi o dugoj kosi, poželjno je osušiti je s obzirom na to da voda izvlači sva prirodna ulja iz kose i čini je krhkom i suhom.

9. Što češće šišate kosu, to će ona brže rasti

Kosa raste iz korijena, a ne iz vrhova, stoga šišanje nikako ne utječe na brzinu rasta kose. Također, brijanje glave ne utječe na gustoću kose jer je, ponavljamo, gustoća genetski predodređena.

10. Iščupate li jednu sijedu dlaku, na njenom će mjestu narasti tri nove

Ovo jednostavno nije moguće. No unatoč tome, ne biste trebali čupati sijede vlasi jer bi mogli oštetiti folikulu ili dovesti do urastanja dlaka.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.