Depresija i gubitak pamćenja su međusobno povezani

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, utvrdili su znanstvenici koji su pratili gotovo 8.200 Britanaca kroz dva desetljeća.

Znanstvenici su utvrdili da je linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

No, ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su znanstvenici, u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena, po američkim i britanskim znanstvenicima.

Psiholog Jandrić za Jabuka.tv: Ogroman je korak priznati sebi da imaš problem

U timu su bili znanstvenici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani, objasnili su znanstvenici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, “smjer te veze” nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.