Demantij Telemacha: Nova BiH potpuno neovisno vodi svoju poslovnu politiku – Jabuka.tv

Demantij Telemacha: Nova BiH potpuno neovisno vodi svoju poslovnu politiku

Povodom teksta objavljenog 5. siječnja 2020. godine o dodatnom porezu od 10 posto za BiH građane,  Telemach je poslao demantij koji prenosimo u nastavku.

U navedenom tekstu, bez bilo kakve prethodne provjere informacija s Telemachom ili eventualno kroz uvid u dostupne javne registre, tendenciozno je iznesen/prenesen niz neistinitih navoda, čiji je cilj očigledno nanošenje štete Telemachu kroz narušavanje njegove reputacije na tržištu.

Imajući u vidu gore navedeno, radi pravilnog izvještavanja javnosti i građana BiH, Telemach ovim putem, a u smislu odredbe člana 8. Zakona o zaštiti od klevete podnosi Zahtjev za objavu demanta – ispravku pogrešnih navoda sljedećeg sadržaja:

„ Demant na tekst pod naslovom: „OVO JE DOSAD NEVIĐEN HARAČ: Hoće li od januara 2020. građanima BiH biti uveden dodatni porez od 10 posto?“

Suprotno navodima objavljenim 5. siječnja 2020. godine na web portalu www.slobodna-bosna.ba u tekstu pod naslovom „OVO JE DOSAD NEVIĐEN HARAČ: Hoće li od siječnja 2020. građanima BiH biti uveden dodatni porez od 10 posto?“, a u kojem se Telemach pokušava da predstavi kao kompanija koja korisnicima namjerava uvesti “dodatni porez od 10 posto“ kroz plaćanje naknade za reemitiranje TV kanala NOVA BH, ovim putem ističemo kako NOVA BH na tržištu BiH posluje kao samostalno pravno lice NOVA BH d.o.o. Sarajevo, te samim tim samostalno i potpuno neovisno od Telemacha određuje svoju poslovnu politiku i komercijalne uvjete pružanja svojih usluga.

S tim u vezi, netočne su informacije objavljene u spornom tekstu na web portalu www.slobodna-bosna.ba kojima se pogrešno pokušava predstaviti da Telemach vrši emitiranje ovog kanala, da naplaćuje naknade za emitiranje TV kanala NOVA BH, a posebno da Telemach na bilo koji način pokušava da utiče na RAK da izvrši izmjenu propisa iz svoje nadležnosti koji bi omogućili Telemachu da vrši naplatu za emitiranje bilo kojeg pojedinačnog TV kanala, a s obzirom na to da se Telemach uopće ne bavi emitiranjem. Posebno su bespredmetni i maliciozni navodi da Telemach uvodi porez građanima BiH, čime se samo vrši zastrašivanje i uzbunjivanje građana i stvara lažna slika da neka privatna firma može da uvede poreznu obavezu. Kao što je svima poznato, takvu obavezu može da uvede samo država.

Svim, pa čak i površnim, poznavaocima regulative u sektoru medija i telekomunikacija, jasno je da su navodi iz vašeg teksta potpuno netočni i apsurdni iz ugla sektorskih propisa. Posebno ističemo da je netočnost svih navoda iz Vašeg teksta potvrdila i Regulatorna agencija za komunikacije BiH, čije su ovlašten osobe izrazile zabrinutost „plasiranjem dezinformacija“ putem Vašeg portala (https://faktor.ba/vijest/pdpbasic-nije-tacno-da-je-rak-odobrio-telemachu-ubiranje-poreza-od-gradana-bih/65781). U ovom intervjuu ovlaštenih predstavnika Regulatorne agencije za komunikacije BiH se detaljno pojašnjava sektorska regulativa, naglašava da se u postupanju svih subjekata (Nova BH, te operatera – kako onih koji su prihvatili ponudu, tako i onih koji nisu) nema ništa nezakonito, te je očigledno da se radi o čisto komercijalnim odlukama svakog od poslovnih subjekata, pa nema ni govora o bilo kakvim skandalima koje ste pokušali proizvesti svojim tekstom, koji predstavlja klasičan primjer objave tzv. lažnih vijesti. RAK je to dodatno potvrdio svojim priopćenjem (https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/news/1641), u kojem je detaljno pojašnjena besmislenost navoda da privatna kompanija uvodi porezne obaveze.

Baš kao i bilo koji drugi operater, Telemach je u konkretnom slučaju samo prihvatio ponudu Nova BH za reemitiranje kanala, te shodno tome zaključio ugovor o reemitiranju kanala NOVA BH, a sve kako bi svojim korisnicima osigurao praćenje programskog sadržaja NOVA BH. Telemach posebno naglašava da cijene svojih postojećih korisničkih paketa nije mijenjao. Kada je u pitanju nova ponuda Nova BH, dodatno i samo usporedbe radi, ističemo da je naknada za reemitiranje koju potražuje Nova BH usporediva ili niža od one koju npr. za reemitiranje paketa kanala RTS ili Pink u BiH zahtijevaju njihovi emiteri, pa je s tim u vezi Telemach ponudu NOVA BH prepoznao kao prihvatljivu i konkurentnu, imajući u vidu kvalitetu i dostupnost programskog sadržaja koji se emitira na kanalu NOVA BH, iz kojih razloga smo istu i prihvatili.

Za nanošenje štete prouzrokovane objavnom netočnih i tendencioznih navoda obratit ćemo se nadležnim institucijama, kako domaćim tako i međunarodnim.

Pozivamo Vas da tekst demanta objavite na Vašem web portalu u roku od tri dana od dana prijema ovog Zahtjeva.

S poštovanjem,
Amir Drinić, direktor

Hoće li od siječnja 2020. građanima BiH biti uveden dodatni porez od 10 posto?

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.