Dejan Duraković u Širokom Brijegu gostuje u sklopu 55. Šimićevih susreta

U četvrtak 3. svibnja u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu bit će otvorena izložba “Retrospektiva – Osvrti” akademskoga kipara Dejana Durakovića.

Ova izložba organizirana je u sklopu 55. Šimićevih susreta, a svečano otvorenje izložbe upriličeno je u 19 sati. Šimićevi susreti započeli su u ponedjeljak 30. travnja 2018. godine u Grudama, a završit će svečanom Akademijom u Drinovcima u petak 4. svibnja.

Ivica Belamarić u predgovoru izložbi napisao je da su u Durakovićevim djelima “originalnost i pouzdanost rječnika, karakteristična jednostavnost i čistoća oblikovne misli nikad opterećene pojedinostima i stalno usmjerene ka traženju same biti značenja samostalnoga bića forme” iznjedrili “djelo koje sadrži jedan odmah prepoznatljivi individualni znak, što je temeljni atribut umjetničkih ostvaraja Dejana Durakovića.

Inače, hrvatski kipar Dejan Duraković rođen je 1959. godine u Vinkovcima. Diplomirao je 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stipe Sikirice. Izlagao je na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te ostvario devetnaest samostalnih izložbi.

Bliski su mu simbolizam, minimalizam te konceptualna umjetnost. Kao likovni pedagog radi od 1989. godine, a od 2008. godine stalno je zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Umjetnički je voditelj šest likovnih kolonija, voditelj likovnoga odjela OMH u Vinkovcima, scenograf manifestacije “Vinkovačke jeseni” nacionalnoga i međunarodnoga značaja, član organizacijskoga odbora i scenograf međunarodne smotre kazališnoga stvaralaštva u VSŽ, kazališta “Mika Živković” u Retkovcima.

Autor je javnih spomenika: spomen ploča Ivan Vanja Radauš u Vinkovcima, poprsje Matije Gupca u Jarmini, poprsje Josipa Runjanina u Vinkovcima, poprsje Krunoslava Tkalca u Županji, spomenika Mariji i Ivanu Kozarcu u Vinkovcima, te nagrada: statua “Satir” (Festival glumca u VSŽ), medalje za životno djelo ostvareno na polju znanosti, poljoprivrede, šumarstva, književnosti.., statua “Maske” (Smotra kazališnoga stvaralaštva u VSŽ u Retkovcima) i statue “Duhovno Hrašće” ( Pjesnički susreti u Drenovcima).

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.