Davor Bernardić izbačen iz SDP-a

Predsjedništvo hrvatskog SDP-a u četvrtak je iz stranke s 15 glasova “za” i dva “protiv” izbacilo sedmero saborskih zastupnika koje su detektirali kao “kolovođe pobune”, a među njima je i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić.

Već neko vrijeme priča o SDP-u se svodi na priču o lošim odnosima i nefunkcioniranju Kluba zastupnika u Saboru. Danas je ta priča došla kraju odlukama koje su, iako nisu bile lake, jasne. Predsjedništvo je donijelo odluku da se sedmero kolega isključi iz stranke – Davor Bernardić, Katica Glamuzina, Vesna Nađ, Davorko Vidović, Franko Vidović, Romana Nikolić i Renata Sabljar Dračevac i oni od večeras nisu članovi SDP-a, izjavio je Grbin nakon sjednice Predsjedništva koja je trajala manje od sat vremena.

Istaknuo je da su razlozi za njihovo isključenje jasni – nisu htjeli poštovali odluke stranke i brojnim javnim istupima nanijeli su ogromnu štetu SDP-u. Dodao je da su donijeli odluku o upozorenju i za preostalih sedam članova koji su opstruirali provođenje odluka Glavnog odbora.

Predsjedništvo SDP-a donijelo je odluku i da se sadašnji Klub zastupnika SDP-a rasformira te će se sutra osnovati novi Klub zastupnika SDP-a koje će osnovati zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru koji nakon večerašnje sjednice Predsjedništva ostaju u stranci, najavio je Grbin, uz napomenu da će se odluke o isključenju naći na prvoj redovnoj sjednici Glavnog odbora, prenosi Hina.

Poručio je i da SDP kao stranka nema sukoba nego da je sukob postojao samo kod pojedinaca koji nisu htjeli prihvatiti da budu dio tima nego su, ističe, “inzistirali na zaštiti privatnih interesa, a ta priča je večeras završila”.

Na pitanje što ako preostali “pobunjenici” odluče otići za kolegama isključenima iz stranke, Grbin je kazao da su u “SDP-u uvijek govorili hoće li nas biti pet, deset ili 28 je manje bitno od toga jesmo li se u stanju zalagati za ono za što smo dobili povjerenje od građana, a mi kao vodstvo od članstva SDP-a”.

Očekujem da će SDP iz ovoga izaći jači. Ovo je bio dug i ružan proces, u nekim trenucima je previše zamarao dio hrvatske javnosti, a drugi dio je previše zabavljao. Tome je došao kraj, SDP se neće baviti sam sa sobom nego onime što je bitno građankama i građanima, a to je borba za bolje društvo, poručio je Grbin.

Uz četvero nedavno isključenih zastupnika – Nikše Vukasa, Zvane Brumnića, Rajka Ostojića i Marine Opačak Bilić i večerašnjih sedmero, SDP ostaje bez 11 zastupnika u saborskom Klubu.

“Oprosti im Bože, ne znaju što rade”

Odmah nakon sjednice Predsjedništva uslijedile su i reakcije izbačenih pa je tako Bernardić na svom facebook profilu napisao: Oprosti im Bože, ne znaju što rade.

Premda se protivio izbacivanju kolega, nije izbačen član Predsjedništva Domagoj Hajduković, ali je tijekom rasprave online objavio da se “ponosno isključuje iz stranke” i tražio da se isključi i njega.

Potom se i on oglasio na facebooku, napisavši da “u stranci u kojoj se pluralizam i različita mišljenja ne uvažavaju, u stranci u kojoj predsjednik ne prenosi događaje kako su se dogodili, u stranci koja vas javno prihvaća a potajno vas se želi riješiti, u stranci u kojoj pojedinci odbijaju dati dokumentaciju DORH-u ili su priznali kaznena djela a još su članovi s blagoslovom vodstva – više ne želim biti“.

To nije stranka u koju sam ušao 2000. s ciljem promjena Hrvatske na bolje, to nije SDP, to nije stranka Ivice Račana u kojoj je obraz vrjedniji od izbora, napisao je, najavivši da će sutra podnijeti zahtjev za ispis iz članstva jer to nije stranka koja utjelovljuje njegove principe, vrijednosti i ideale. “Borba se nastavlja, ali ne u stranci koja je sve samo ne socijaldemokratska. Isprike svim časnim članicama i članovima SDP-a, nisam uspio spasiti stranku od ovakvog vodstva. Volio bih reći da idem da bih se vratio, ali s ovako slijepim vodstvom…, zaključio je u svojoj objavi.

(www.jabuka.tv | Foto: Marko Lukunic/Pixsell)8 komentara

  • Bero ujda. A ne isključuje se mogućnost ni uboda nožem iza ugla. Zla komunjarčina koja je spremna uvijek da napadne. Krvolok bio djed, sada je on, itd.,. Imaju Hrvatsku. Čestitost. Poštenje. Identitet. Pakao.

    • dava? pa oni su djavli. njemacki SPD je isti. to nisu Hrvati. da su Hrvati isli bi na Bleiburg. oni su stekli imovinu preko Bleiburga svi. i imaju danas mercedese. ulaze i u crkvu. ne samo da po tome nisu Hrvati. nego nisu uopce. to su kopilad koju majke u kuci uce da rade zlo. koja se samo provlace kroz hrvatske dresove. imate ih u Hercegovini. jedno pricaju drugo rade. za opstanak i daljnje zlobe ce i ruku sici i kroz minsko polje ici. oni su europski muslimani. za crvenu zlu silu ce se i u neboder zabiti. sjetite se Bleiburga. to im je bio temelj. hrvatske kosti. danas nastavljaju, putem korone, ovoga onoga. mi ako cemo biti zli mi cemo izumrijeti. ne oni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.