David McAllister i Željana Zovko posjetili Mostar

Gradonačelnik Kordić se sastao s predstavnicima Europskog parlamenta.

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić se u Gradskoj vijećnici sastao s predsjednikom Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) Davidom McAllisterom i potpredsjednicom Željanom Zovkom.

Tom prilikom istaknuto je zadovoljstvo odlukom da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Gradonačelnik Kordić upoznao je predstavnike Europskog parlamenta s načinom funkcioniranja vlasti u Mostaru u kojemu su u vlasti ravnopravno zastupljeni svi konstitutivni narodi.

Zaključeno je kako međusobno uvažavanje i dobri politički odnosi mogu omogućiti gospodarski razvoj Bosne i Hercegovine i dodatno približiti zemlju europskim integracijama.

U pratnji gradonačelnika Kordića predstavnici Europskog parlamenta posjetili su Stari most, prvi bosanskohercegovački spomenik na UNESCO-ovom popisu.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru susreli su se predsjednik Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) David McAllister i potpredsjednica Željana Zovko s v.d. dekanom Filozofskog fakulteta doc. dr. sc. Draženom Barbarićem i prodekanicom za međunarodnu suradnju Jelenom Jurčić.

Tu smo u najsvečanijem trenutku kada je BiH dobila kandidacijski status za članstvo u EU. Sada će se od vlasti u BiH očekivati da ostave razmirice po strani te da krenu u ispunjavanje uvjeta kako bi BiH mogla krenuti dalje k europskom putu, kazao je McAllister.

Željana Zovko je rekla kako sada BiH ulazi iz kruga druge lige u prvu ligu, ligu onih od kojih se stvarno očekuje da će zaista ući u Europsku uniju.

Samom činjenicom da je BiH postala zemlja kandidat i ukoliko dođe do brze uspostave vlasti i ispunjenja ovih 14 uvjeta može itekako povući ostatak zemalja Zapadnog Balkana što i jest cilj hrvatske diplomacije i nas u Europskom parlamentu. BiH postaje sidro stabilnosti, a ne nestabilnosti kao što je se stalno predstavlja, kazala je Zovko.

Dekan Barbarić je Davidu McAllisteru i Željani Zovko uručio studiju Manjine u pluralističkoj demokraciji – Od posebnih prava do zlouporabe.

U studiji su i moguća politička rješenja u BiH. Poznajem ljude sa Sveučilišta u Mostaru i oni su dolazili u Europski parlament i izlagali, drago mi je da sam mogao doći na Filozofski fakultet i Sveučilište u Mostaru, kazao je McAllister.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.