Danko Bevanda o akciji na Plitvicama: Svi smo bili spremni dati svoje živote za slobodnu i suverenu Hrvatsku – Jabuka.tv

Danko Bevanda o akciji na Plitvicama: Svi smo bili spremni dati svoje živote za slobodnu i suverenu Hrvatsku

Umirovljeni pukovnik Danko Bevanda, član predsjedništva posebne jedinice policije Kumrovec 90., prisjetio se za HRT akcije na Plitvicama prije 30 godina.

Imao sam točno 22 godine i zajedno sa svojim kolegama išao braniti ustavno-pravni poredak Hrvatske koji je bio narušen od pobunjenih Srba na Plitvičkim jezerima. Bilo je straha, pomiješanih osjećaja, išlo se u nešto novo, nepoznato, manje od mjesec dana bila je akcija u Pakracu gdje je prvi put pucano na nas. Prvo vatreno krštenje nakon toga bile su Plitvice. Za vrijeme vožnje čuli smo da je Josip Jović teško ranjen i da se bori za život. Nije lako primiti takvu informaciju, svi smo bili u svojim mislima, prisjetio je Bevanda.

Rano ujutro dobili su, kaže, zapovijed a da nisu ni znali kamo idu, pa je normalno da su osjećaji bili pomiješani.

Ali svi smo bili spremni dati svoje živote za slobodnu i suverenu Hrvatsku u kojoj će svi ljudi živjeti slobodno i nitko neće biti diskriminiran, naglasio je.

Zadnje što je u mladosti mogao pretpostaviti je, kaže, da će biti policajac. Upisao je bio strojarski fakultet, htio nastaviti školovanje, ali dogodilo se što se dogodilo i trebao je, kaže, čuvati državu, a jedan od načina je bio pristupiti u posebnu jedinicu policije Kumrovec.

Nikada nije požalio da se prijavio u policiji, čast mu je, kaže da može živjeti u slobodnoj suverenoj državi, koju je i sam stvarao.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.