“Dani otvorenih polja mladog krumpira 2012. godine”

Danas je ispred OŠ u Šipovači, unatoč svim elementarnim nepogodama koje su ove godine pogodile poljoprivrednike, održana manifestacija “Dani otvorenih polja mladog krumpira” 2012. godine.

pozdravnih riječi predsjednika MZ Šipovača Zlatana Bebeka nazočnima su se obratili predsjednik Županijske skupštine ŽZH Ante Mišetić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić. U radno tematskom dijelu o problematici izvoza mladog krumpira na tržište Europske unije govorio je predsjednik udruge poljodjelaca u ŽZHDubravko Vukojević:
“Svi znamo da od iduće godine Republika Hrvatska postaje punopravna članica EU, a 60% proizvodnje mladog krumpira sa naših područja se izvozi u RH a BiH nije na listi zemalja koje mogu izvoziti krumpir u EU.

Mi smo naučili živjeti od svoga rada i ne tražimo puno: poticati proizvodnju, kapitalne investicije u poljoprivredi, završiti monitoringe, staviti u funkciju ovlaštene laboratorije za analize proizvoda i tla, kontrolirani uvoz poljoprivrednih proizvoda. Kada bi se stvorili takvi uvjeti poljoprivrednici na ovim našim prostorima kao i čitave države imali bi održivu proizvodnju.

 

Ova godina će biti jako teška za poljoprivredu u našoj županiji, bit će ugrožena gola egzistencija, volio bi da ne budem u pravu, ali u prosječnoj godini u ovoj županiji se proizvede oko 9 000 tona mladog krumpira, naša procjena za ovu godinu je oko 6 000 – 7 000 tona i kasniji izlazak na tržište.”

Nakon njega govorili su: predstavnik Sjemenarne doo Široki Brijeg Ivan Ostojić, predstavnik ZZ Vino duhan voće Grude Nikola Matić, predstavnik Dalmi doo KlobukMario Grbavac, predstavnik Agromediteranskog zavoda Mostar Ivica Perić, predstavnik Ministarstva ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH Davor Palinić i savjetnica direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja u BiH Snežana Akulović.

Nakon radnog dijela uslijedilo je ugodno druženje svih nazočnih uz prigodni domjenak.

(www.ljportal.com)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.