Danas u Beogradu susret koji bi trebao ugasiti politički požar u regiji

Veliku pozornost domaće, ali javnosti u regiji, izaziva današnji susret članova Predsjedništva BiH i srbijanskog premijera u Beogradu. Usprkos diplomatskom protokolu koji nalaže da se u posjet ide na poziv dužnosnika istog ranga, trojica članova bh. Predsjedništva danas u Srbiju ne idu na poziv predsjednika, već premijera te zemlje. Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović, pokušao je objasniti da su okolnosti i sve što se događalo u Srebrenici 11. srpnja, dovele do toga da se traži najbolja solucija za normalizaciju stanja.

Sastanak je dogovoren u međusobnim konzultacijama, u želji da se što prije ugasi požar koji je buknuo nakon napada na premijera Aleksandra Vučića. Važno je da se članovi Predsjedništva BiH i premijer Aleksandar Vučić nađu za istim stolom i pošalju zajedničke poruke koje će doprinijeti tome da se spomenuti incident i njegove posljedice što prije anuliraju. Prema protokolu posjeta, svečani doček članova Predsjedništva BiH bit će upriličen ispred Palače Srbije, točno u podne.

Sastanak Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića s Aleksandrom Vučićem bit će održan odmah potom, a nakon nešto manje od sat vremena, koliko je planirano da sastanak traje, predviđeno je obraćanje medijima Čovića i Vučića. Velika pozornost pridaje se sigurnosnom aspektu posjeta, a srbijanska policija i sigurnosne službe poduzimaju sve mjere kako bi se isključila mogućnost bilo kakvog incidenta koji bi bacio novu mrlju na odnose Beograda i Sarajeva. Mnogo je i medijskih špekulacija o tome pa je jučer reagirala i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, oporgnuvši navode da će njezini djelatnici biti angažirani na osiguranju članova Predsjedništva BiH za vrijeme boravka u Srbiji i da se tim povodom tamo nalazi jedan broj policijskih službenika SIPA-e. Iz ove agencije poručuju kako oni nisu uključeni i podsjećaju da je osiguranje VIP osoba u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

(www.vecernji.ba)

1 komentar

  • Za Ivanića znamo da je srbin i nijednom to nije pogazio,za Bakira i bošnjake smo vidili što misle o Vučiću i srbijanskoj politici u Srebrenici ali ovaj naš jado,juda uoči odlaska u Beograd prvo gostova na tv.RS-ke i lijepo pojasni da ne ide na proslavu oluje i pojasni osjećaje svih naroda,a ovi mu mislim na Dodika i Vučića uzvratiše da je to za srbe najveći zločin i dan tuge.Gje su njima osjećaji za suživot i različitost.Neka vide koliko se srba vratilo u Knin i koliko ih je prijavljeno i kako žive.Čoviću tebe pitam kao hrvat koliko se hrvata vratilo u RS-u,u kojoj ti feštaš na slavi kriminalca Dodika,koliko je hrvata stradalo u RS-oj,da ne spominjemo Vukovar,Škabrnju,Slavoniju,Dubrovnik,Zadar,Mostar itd.Sram da te bude Čoviću kao hrvata.Svi smo mi za pomirbu,oprost ali ne na iskrivljen način,od zločinca se pravi žrtva a od žrtve zločinac.Nešto kao sa svetim Alojzijem Stepincom,od žrtve prv.zločinca,ali jugosloveni u hrvatskim dresovima i na hrv.proračunu šute i prave se slijepi u RH-oj i BiH-ni. Kakva nas bagra vodi dobro da nas ima ikako.

Komentiraj: