Danas se slavi blagdan Male Gospe

Mala Gospa je blagdan Marijina rođenja, a slavi se 8. rujna svake godine. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijinog uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Marijino rođenje je pretkazano i naviješteno u Starom zavjetu. Nakon pada Adama i Eve u grijeh, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera ih iz zemaljskog raja. Bog govori zmiji: “Neprijateljstvo ja zamećem izmedu tebe i žene, izmedu roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15). Drugi vatikanski sabor naučava, da je Marija proročki označena u tome obećanju o pobjedi nad zmijom.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću.

Tada je na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovijedan, vrlo je drag narodu. Mnogi tada hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

Pošto Mala Gospa donosi jesen, u narodu je poznata uzrečica “Gospa Mala – jesen prava!” Tada se lastavice skupljaju za odlazak, a u narodu se kaže da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer poslije više nema pravog sunca, a i pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Sveta Marija moli za nas,čuvaj nas,spasi nas,blagoslovi nas,budi nam u pomoći..Hvala ti naša majko Kraljice svih Hrvata.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.