Danas se obilježava svjetski dan slobode medija

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan slobode medija, što je praksa još od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce kako bi procijenili stanje slobode medija i raspravljali o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Glavna tajnica Udruženja “BH novinari” Borka Rudić jučer je u Sarajevu istaknula da je novinarstvo u BiH i dalje opasna profesija, što je potvrdio i izvještaj Nezavisnog nadzornog tijela Freedom House iz Washingtona u kojem se navodi da je BiH djelomično slobodna zemlja i da se nalazi na 103. mjestu u svijetu između Nigerije i Haitija.

Rudić je to navela na prezentaciji istraživanja “Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH” u organizaciji Udruženja “BH novinari” i njemačke organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH povodom 3. svibnja, Dana slobode medija.

”Naše istraživanje pokazuje da političari imaju najviše utjecaja na medije i da su oni najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH”, naglasila je Rudić.

Objasnila je da je ovo istraživanje obuhvatilo 505 mišljenja građana, koji i dalje još uvijek najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama.

Dodala je da je prošle godine opadalo povjerenje građana u nevladine organizacije, koje je ove godine ponovo poraslo.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.