Danas je najdepresivniji dan u godini, evo i zašto

Treći ponedjeljak u siječnju naziva se i najdepresivnijim danom u godini.

Baš ovog najdepresivnijeg ponedjeljka, koji na engleskom nazivaju Blue Monday, počinju se osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni, a plaće nisu ni blizu.

Psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu matematički je izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji. No nakon toga krenule su optužbe da su rezultati objavljeni u medijima plaćeni PR. Sveučilište se poslije potpuno ogradilo od Arnalla, ali mnogi kolege iz struke kažu da njegova teorija ima smisla. Prvi “najdepresivniji dan u godini” bio je 24. siječanj 2005. 

Formula s pomoću koje je Cliff izračunao da je baš ovaj dan najdepresivniji u godini kao faktore ima vremenske prilike, dugove na računu, termin kad stiže sljedeća plaća, činjenicu da nitko nije održao svoje novogodišnje odluke, nisku razinu motivacije…

Sve više je izraz “Blue Monday” uzeo maha, pa su neke tvrtke oko 2014. godine iskoristile to u promotivne svrhe. Prije nekoliko godina Arnall je za The Independent rekao da njegove namjere nikada nisu bile da učini ovaj ponedjeljak – negativnim već da inspirira ljude da se pokrenu i donesu neke velike životne odluke.

No nije sve tako crno. Arnall je izračunao i kada je najsretniji dan u godini. Primjerice, 2005. to je bio 24. lipnja, zatim 23. lipnja 2006. pa 20. lipnja 2007. itd. Pada otprilike između 21. i 24. lipnja. 

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.