Dan kada se nose šarene čarape kao znak solidarnosti – Jabuka.tv

Dan kada se nose šarene čarape kao znak solidarnosti

Danas ste vidjeli da netko nosi dvije različite šarene čarape i pitali ste se zašto? Možda niste znali ili ste zaboravili, odijevanje takvih čarapa je simboličan čin solidarnosti sa osobama koje imaju Down sindrom.

Na taj način se obilježava 21. ožujka – Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Brojni su oni koji se odluče svoju fotografiju šarenih čarapa na nogama podijeliti na društvenim mrežama u cilju da potaknu druge da učine isto – da pokažu razumijevanje prema ovim osobama.

Pretpostavka je da u Bosni i Hercegovini živi više od tisuću osoba s Down sindromom. Od tisuću živorođene djece, jedno ima Down sindrom – podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Down sindrom imaju ljudi koji su rođeni sa tri ista kromosoma 21 odnosno koje imaju jedan ili dio jednog kromosoma viška odnosno manjka. Zato su Ujedinjene nacije 2011. godine odlučile da se 21. ožujka obilježava kao Svjetski dan osoba sa Down sindromom. Prvi dan proljeća je bio povod da ovaj dan bude posvećen ovoj ugroženoj kategoriji društva.

Obilježavanju ovog dana u cijelom svijetu se pridruže mnoge osobe iz javnog života, uključujući i političare. Jasno je da to neki od njih čine zbog javnog priznanja odnosno promocije. Često izostaje konkretna podrška ovoj populaciji.

U Bosni i Hercegovini se osobe s Down sindromom suočavaju sa diskriminacijom koja je dijelom i institucionalnog karaktera. Neodgovarajuće školovanje i težak put do zaposlenja su neki od izraza diskriminacije. Ovi problemi su u većoj ili manjoj mjeri globalno izraženi. Predrasude i stereotipi marginaliziraju ove osobe unatoč što su im ustavom i zakonima zajamčena ljudska prava.

Zato je ovogodišnja Konferencija o Down sindromu koja se održava 20. i 21. ožujka u Ženevi posvećena zapošljavanju osoba sa ovom zdravstvenom poteškoćom, prenosi Radiosarajevo.ba.

Za nadati se da će vlast i društvo konkretnim djelima pokazati razumijevanje za osobe s Down sindromom u jednakoj mjeri koliko je učestalo odijevanje šarenih čarapa.

U četvrtak Svjetski dan osoba s Down sindromom

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.