Dan je Županije Zapadnohercegovačke i Herceg-Bosne

U subotu 18. studenoga 2017. godine obilježava se Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne  i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Budući da je ova obljetnica ove godine “pala” na subotu, Dan Županije Zapadnohercegovačke svečano je obilježen u srijedu 15. studenoga. Tada su predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić položili vijence i zapalili svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava u središtu Širokoga Brijega.

>> Pročitajte i: Uspomena na Vukovar zasvijetlila i u Širokom Brijegu

Također, ove godine iz Županije Zapadnohercegovačke zbog istoga razloga nije proglašen neradni dan.

Županija Zapadnohercegovačka je osma od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Županija je utemeljena 1996. godine. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom, a županijsko središte je Grad Široki Brijeg.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine u Grudama. Osnovana je od strane političkoga vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Washingtonskoga sporazuma, 18. ožujka 1994. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Dana 9. ožujka 1996. Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio je odluku o postupnom prijenosu funkcije civilne vlasti Hrvatske Republike Herceg-Bosne na tijela vlasti Federacije BiH. Održavaju se utemeljiteljske skupštine županija u Federaciji BiH. U svibnju na sjednici Predsjedničkoga vijeća HR Herceg-Bosne reorganizirana je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne u prijelaznom razdoblju te je činila šest ministarstva.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. kolovoza 1996. godine.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao udruga koja nema državotvorne ingerencije, utemeljena je 24. svibnja 1997. u Neumu od strane društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Istoga dana obilježava se i tužna obljetnica pada hrvatskoga grada heroja. Nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunoga uništenja, grad Vukovar na današnji je dan pao, a njegova žrtva postala je simbol hrvatske slobode oko kojega se okuplja cijela nacija.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.