Damir Džeba: “Ne treba postojati strah od dominacije, Mostar je jedini multietnički grad u BiH”

Uoči današnjeg nastavka pregovora političkih stranaka o temi Mostara, predsjednici gradskih organizacija HDZ-a BiH Damir Džeba i SDA Salem Marić gostovali su na Al Jazeeri te tom prilikom iznijeli zanimljive stavove, piše Večernji list BiH.

Naime, Džeba je rekao kako bi uplitanje međunarodne zajednice u pregovarački proces u Mostaru bilo izuzetno kontraproduktivno jer politika koju stranci provode u BiH već godinama nije donijela značajniji napredak ni jednom od triju naroda.

 

Odluke Ustavnog suda

Postoji veliki broj odluka Ustavnog suda, kao najvišeg pravosudnog tijela u državi, kojima se poništavaju nametnuta rješenja međunarodne zajednice za BiH. Stranci mogu biti posrednici, promatrači, ali ne ići dalje od toga. Politika “svi nezadovoljni”, koju provodi međunarodna zajednica cijelo vrijeme, učinila nas je nezadovoljnima već 25 godina i to se mora prekinuti, poručio je Džeba tijekom gostovanja na Al Jazeeri.

Dodao je kako Mostar može biti stolni grad i Bošnjaka i Srba, a ne samo Hrvata, samo je pitanje kako na njega gledaju ta dva naroda.

Mostar je središte Hercegovine i Hrvati ga smatraju stolnim jer tu su brojne institucije kao Sveučilište u Mostaru, SKB Mostar, Hrvatsko narodno kazalište. I drugi narodi imaju svoje institucije. Uzmite popis stanovništva i vidjet ćete kako je broj Hrvata veći za samo 4000 od broja Bošnjaka. Upravo zato ne treba postojati strah od dominacije jer imamo ovakve brojke i činjenicu da je Mostar jedini multietnički grad u BiH,  istaknuo je Džeba.

S njim se složio Marić, ali i dodao kako je Sarajevo glavni grad BiH i takav će ostati, kao i Mostar kao središte Hercegovine.

Prvi čovjek SDA u Mostaru dodao je kako nije dobro što sve važne odluke u Mostaru donosi gradonačelnik, na što je Džeba dodao da to ipak nije slučaj.

Način donošenja odluka

Proračun Mostara donosi gradonačelnik u suglasnosti sa šefom Službe za financijske poslove. Grad otežano funkcionira zbog nepostojanja Gradskog vijeća, ali ne možemo reći kako gradonačelnik sam donosi odluke. Traže se suglasnosti, ali i gradonačelnik je oprezan u odlukama jer svi postupci su podložni reviziji i nikome nije cilj raditi bilo što čime bi se kršio zakon, objasnio je Džeba.

Današnji pregovori će vjerojatno biti kompliciraniji nego raniji jer bi se trebalo razgovarati o zahtjevima SDA koji nadilaze odluku Ustavnog suda i zalaze u polje širih ustavnih promjena.

Tu se posebno misli na zahtjev za uvođenje dogradonačelnika Mostara.

Hrvatska strana poručuje da Mostar već ima dovoljno posebnosti te da se sve ostale mogu primijeniti u Mostaru isključivo ako će biti primijenjene na sva ostala županijska središta u FBiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.