Dalipagić: Brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude uvrštavamo u mrežu europskih koridora

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić otvorio je Deseti bh. kongres o prometnoj infrastrukturi i prometu koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva, organizira Udruga konzultanata inženjera Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuo Dalipagić, prioritet za Bosnu i Hercegovinu je razvoj prometne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa, a od posebne važnosti je i prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno našim susjedima.

Usvajanjem Okvirne politike prometa, Okvirne strategije prometa i Zakona o akcizama te potpisivanjem Sporazuma o ulasku u Prometnu zajednicu Europske unije i zemalja jugoistočne Europe naša zemlja je dobila mogućnost da iz europskih fondova povuče oko milijardu i 200 milijuna eura za infrastrukturne projekte, što grant sredstava, što sredstava povoljnih kredita. Kao prioritetnu aktivnost u oblasti infrastrukture koja se trenutno provodi u našoj zemlji s ciljem povezivanja sa zemljama regije smatram izgradnju Koridora 5C, naglašava Dalipagić, prenosi Klix.ba.

On je istaknuo da su veliki infrastrukturni projekti koje provodi Ministarstvo izgradnja međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, te projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu i autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

S Hrvatskom smo dogovorili i otpočinjanje aktivnosti za uvrštavanje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s vezom za Split na sveobuhvatnu mrežu europskih koridora, dok se s predstavnicima Crne Gore trenutno radi na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum – Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina na Jadransko-jonskom koridoru, rekao je Dalipagić.

Doznajte detalje oko projekta izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH

Lasić: Hercegovinu autocestom povezujemo s Bosnom, Europske banke nam žele pomoći

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.