Doznajte detalje oko projekta izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH

Mostar, kao prometno i ekonomsko središte Hercegovine, uskoro bi moglo biti spojeno modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom.

Naime, u godišnjem izvještaju o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

U razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH. Za tekuću godinu je planiran nastavak aktivnosti na daljnoj izradi projektne dokumentacije, konkretnije u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za izradu idejnog i glavnog projekta, kazali su za Radiosarajevo.ba u JP Autoceste FBiH.

Prema idejnom rješenju, ova brza cesta će povezati Koridor Vc od petlje sjever, te će služiti kao obilaznica grada Mostara.

U mjestu Polog ova brza cesta će se vezati za južnu obilaznicu Mostara, preko koje će se prometno povezati na Koridor Vc. U nastavku se pruža prema gradu Širokom Brijegu, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje će se spojiti na brzu cestu Imotski – Zagvozd, pojasnili su iz JP Autoceste FBiH.

Što se tiče načina financiranja izgradnje ove brze ceste, treba podsjetiti kako su odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju utroška dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autoceste i brzih cesta” (utvrđenih u Proračunu FBiH za 2018. godinu) za izgradnju ove dionice odobrena sredstva u visini od 13 milijuna KM koja će se utrošiti na projektiranje i eksproprijaciju.

Međutim, ono što je najvažnije, ukupni troškovi izgradnje ove brze ceste, na osnovu procjena, trebali bi iznositi oko 730 milijuna KM.

Odgovor na koji način će se osigurati ova sredstva nisu dostavili iz JP Autoceste FBiH.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Ova trasa nikako ne ide do grada Širokog, već preko Blata, Rasna, Ledinca, Ružića, Drinivaca do Zagvozda, a to će biti ko zna kad

  • Od Podledinca su bile dvije varijante. Jedna je išla priko Borajne, Tihaljine, Peć Mlina prema Zagvozdu. Druga varijanta išla je od Podledinca. iznad Gruga, pa Sovića i prema Zagvozdu. Mislim da je ova varijanta usvojena, Nijedna nije išla priko Ružića.

 • stanite malo drugovi
  prvo prokopajte blato, tu mantru vrtite već 70 godina
  drugo dovedite vodu u svako selo
  treće prečistač
  četvrto uzorite naša polja
  peto ….iselite se u p.m. dosta vas je

  • Stani ti malo i nauci razliku izmedju lokalne i drzavne vlasti. Ovo ne pravi siroki brijeg vec federacija,ona radi sta je njoj u interesu a njoj nije u interesu dovest vodu u tvoje selo to bi trebalo biti ubinteresu lokalne vlasti tj sirokog. Nauci razliku a ne stalno zugat na svaki clanak

 • Jedan pravac od Pologa preko Miljkovića do Varde. Drugi pravac od Čula, preko Kruševa, Ljutog Doca, Biograca, Uzarića i Mokroga za Dužice, Grude i dalje za Zagvozd. Grad Široki Brijeg ostaje izoliran kao kakva selendra dok se ne napravi prstem oko grada, a to znači izgradnja sjeverne zaobilaznice koja je isplanirana još daleke 1975. godine. Uski partijski interesi prevladaše i dobismo cestu smrti, tzv. južnu obilaznicu na kojoj imamo smrtni slučaj na svakih 10 metara dužine. Možete li zamisliti dio brze ceste u vječitom osinju zimi na dijelu tzv. južne obilaznice od Blata, preko Mokroga za Rasno-Dužice?

  • Jel bolje za nas da ostanemo izolirani, grad će prodisat jer nece biti ovakav promet,guzva preko trna pa i dalje… Jebes sredinu koja ovisi o nekoj cesti a ne o tvornicama te ostalim vidovima ekonomije…

 • dvi godine im je tribalo za ideju i prijedlog ,mislim da ova brza cesta neće tako brzo bit gotova . Usput imaju neki izbori ubrzo pa ovo tema ?

 • Ovima je važno da se radi u interesu Mostara (Pologa)Lasiću ,Čoviću haha Zdenko Ćosiću naši političari a di je vas stav di je tu Široki Brig

 • Debilski je uopće misliti da ce ovakva cesta proci kroz centar grada! Zar je mokro u africi? U ovom slucaju niti jedan grad se ne zapostavlja!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.