Dalibor Šilić najučinkovitiji izvođač jedanaesteraca u povijesti Premijer lige BiH – Jabuka.tv

Dalibor Šilić najučinkovitiji izvođač jedanaesteraca u povijesti Premijer lige BiH

Sadašnji sportski direktor NK Široki Brijeg Dalibor Šilić najučinkovitiji je izvođač jedanaesteraca u povijesti zajedničke Premijer lige BiH.

Nekadašnji je kapetan NK Široki Brijeg jedan od trojice igrača koji su više od deset jedanaesteraca izveli sa stopostotnim učinkom. Šilić je pogodio 15 od 15, a slijede ga još jedan bivši igrač NK Široki Brijeg, napadač Domagoj Abramović te bivši napadač FK Sarajevo Alen Škoro koji su pogađali 11 od 11.

U  zanimljivoj analizi koju donosi specijalizirani portal PLBiH navodi se kako čak 193 igrača nikada nisu promašili jedanaesterac u Premijer ligi BiH, ali njih 112 je izvodilo samo jedan jedanaesterac, 28 ih je izvodilo dva puta, dok su 23 igrača izveli tri jedanaesterca i sva tri puta bili uspješna.

Baviti se statistikom Premijer lige BiH je Sizifov posao, započinje ovaj portal svoju analizu.

Godine i godine prikupljanja i obrade podataka iz raznih izvora, ali i dalje ne možete tvrditi da ste na 100% točnosti, prije svega jer iz NSBiH još nismo dobili odgovore na upite o suradnji. Mada, obzirom na stvari koje se sada događaju sa službenim zapisnicima u Comet sustavu, nitko ni nakon posjete Savezu ne bi mogao sa sigurnošću tvrditi da ima sve točne podatke, ali bi svakako bilo relevantno imati iza sebe instituciju, napominju.

Istaknuli su kako su na svojoj stranici do sada objavili veliki broj zanimljivosti vezanih za domaće prvenstvo i Kup BiH, a tako će nastaviti i dalje. Ovaj put na red su došli najbolji izvođači jedanaesteraca u povijesti zajedničke Premijer lige BiH. S obzirom da su se podaci za starije sezone uglavnom prikupljali iz novina, nije nemoguće da neki promašeni jedanaesterac nije ušao u statistiku. Međutim, za sve sezone su korišteni izvještaji iz nekoliko dnevnih novina, tako da i ukoliko se propust dogodio sigurno se radi o maksimalno dva-tri neobrađena jedanaesterca.

80.1% jedanaesteraca je uspješno realizirano

Od prvog kola zajedničke Premijer lige BiH odigranog 3. kolovoza 2002. godine, pa do posljednje utakmice 22. kola PLBiH odigrane 8. ožujka 2020. godine, klubovima su dosuđena 1.163 jedanaesterca. Od tog broja, 931 kazneni udarac je uspješno realiziran, dok su 232 promašena, što je učinkovitost od 80.1%.

Ukupno 351 igrač je izvodio jedanaesterac za svoju momčad, a njih 305 je bilo uspješno. Jednostavnom matematikom dolazi se do toga da 46 igrača nije pogodilo s bijele točke u najvišem rangu bh. nogometa, ali su samo četvorica šutirala više od jednog jedanaesterca. Da budemo precizniji, sva četvorica su po dva puta promašila jedanaesterac, a u pitanju su Elvis Čergić, Vladimir Karalić, Mladen Vranjković i Aidin Mahmutović.

Prvi penal u zajedničkoj Premijer ligi BiH dosuđen je momčadi Sarajeva 3. kolovoza 2002. godine, u prvom kolu protiv Posušja, a precizan je bio Džemo Smječanin. Prvi nerealizirani penal također je djelo Džeme Smječanina. U utakmici trećeg kola između Brotnja i Sarajeva, odigranoj 18. kolovoza 2002. godine, golman gostiju Vladimir Markotić je u 79. minuti obranio penal Smječaninu.

Igrač Orašja je apsolutni rekorder

Nekadašnji defanzivac Orašja Ivo Pejić se na vječnoj listi strijelaca zajedničke PLBiH nalazi na 15. mjestu sa 54 postignuta gola u 184 odigrane utakmice. Pejić je apsolutni rekorder kada su u pitanju golovi iz jedanaesterca, a bio je uspješan 31 put, dok je 4 puta promašio. On je ujedno i igrač koji je šutirao najviše jedanaesteraca u PLBiH.

Drugo mjesto sa po 19 pogodaka dijele Elvedin Varupa i Darko Spalević. Ipak, Varupa je uspješniji jer je promašio dva jedanaesterca, dok je Spalević promašio pet.

Na četvrtom mjestu nalazi se još jedna ikona Premijer lige BiH, Zajko Zeba, koji je bio 17 puta uspješan sa bijele točke, dok je promašio dva puta. Po 15 golova iz penala postigli su Zoran Rajović i Dalibor Šilić, 14 puta je uspješan bio Feđa Dudić, a u deset najboljih sa po 13 golova nalaze se Siniša Mulina, Mladen Žižović i Đorđe Savić.

193 igrača nikada nisu promašila jedanaesterac

Ako promatramo po postocima, čak 193 igrača nikada nisu promašili penal u PLBiH, ali njih 112 je šutiralo samo jedan penal, 28 ih je šutiralo dva puta, dok su 23 igrača šutirala tri penala i sva tri puta bili uspješni. Samo tri igrača su šutirala više od 10 jedanaesteraca i imaju 100% učinkovitost. Bez greške su bila dvojica bivših igrača Širokog Brijega, te jedan igrač Sarajeva.

Sadašnji sportski direktor NK Široki Brijeg Dalibor Šilić je pogodio 15 od 15, Alen Škoro je pogodio 11 od 11, baš kao i Domagoj Abramović. Još uvijek aktivni Vojo Ubiparip je prvi ispod crte, a on je pogodio svih 9 penala koje je izvodio, a najboljih pet zaključuje bivši igrač Željezničara Almir Gredić, koji je bio uspješan svih 8 puta, koliko je preuzeo odgovornost.

Ukoliko pogledamo igrače koji su izveli dvoznamenkast broj jedanaesteraca, nakon Šilića, Škore i Abramovića najbolji je Feđa Dudić s 93.3% (14 golova, jedan promašaj), a slijede ga Samir Bekrić, Vladan Grujić i Albin Pelak sa 91.7%. Sva trojica spomenutih igrača su 11 puta bili uspješni, te su samo jednom promašili s bijele točke. Uspješnost veću od 90% ima još i Elvedin Varupa (90.5).

Najviše jedanaesteraca u PLBiH promašili su Stevo Nikolić i Zoran Rajović, po 6. Nikolić je bio precizan 9 puta, a Rajović 15. Na trećem mjestu je spomenuti Spalević sa 5 promašenih jedanaesteraca, a čak osam igrača je promašilo četiri jedanaesterca u ligi. Igrači koji su promašili po četiri penala su: Sanel Jahić (1 gol), Krste Velkoski (7 golova), Petar Jelić (9 golova), Sretko Vuksanović (11 golova), Veldin Muharemović (11 golova), Siniša Mulina (13 golova), Mladen Žižović (13 golova), te lider Ivo Pejić.

Najviše penala u jednoj sezoni realizirao je Darko Spalević u sezoni 2008/09 (9 golova, 1 promašaj), drugo mjesto dijele Ivo Pejić u sezoni 2002/03 (8/0), te Samir Bekrić u sezoni 2009/10 (8/0).

Najviše penala u jednoj sezoni, po 3, promašila su četiri igrača: Petar Jelić u sezoni 2005/06 (6 golova iz penala), Stevo Nikolić u sezoni 2006/07 (6 golova), Sretko Vuksanović u istoj sezoni (4 gola), te Krste Velkoski u sezoni 2018/19 (2 gola), navodi se u zanimljivoj analizi portala PLBiH.

Utakmice u FBiH se mogu igrati, čeka se odluka Stožera u Republici Srpskoj

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.