Daju 250 eura svakome tko im dovede novog radnika

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača ispušnih sustava, nedostatak zavarivača riješio je stimulacijom svojih zaposlenika. Tko preporuči ili dovede novog radnika, dobije 250 eura stimulacije.

Godinama su Slovenci gubili bitku za strane investicije. Slovaci, Česi i Mađari u tome su bili uspješniji, pa je jedan od najvažnijih ciljeva bivše Cerarove vlade bio privući strane ulagače.

I u tome Slovenija uspijeva. Usto, njihovo rastuće gospodarstvo počiva na izvozu koji čini 80% BDP-a. No, i njih muči nedostatak radnika. Ukidanjem radnih dozvola, slovenska radna mjesta i Hrvatima su dostupnija nego ikad prije.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača ispušnih sustava, nedostatak zavarivača riješio je stimulacijom svojih zaposlenika. Tko preporuči ili dovede novog radnika, dobije 250 eura stimulacije, javlja HRT.

U posljednje četiri godine iznos stranih investicija veći je za 4,5 milijardi eura.

Posebno u manjim, nerazvijenim sredinama. Pokraj Maribora tako niče tvornica najvećeg proizvođača autodijelova Magna, a u Kočevju i Logatcu dvije japanske investicije – proizvodnja robota i dijelova medicinske opreme. To je oko 1.000 novih radnih mjesta u zemlji s 5 % nezaposlenih.

Zakonom o pripravništvu već se srednjoškolcima omogućuje učenje i ostanak kod potencijalnog poslodavca. A da bi Marjan Šarec dobio potporu Ljevice, pristao je na zahtjev da se poveća minimalna plaća koja je sada oko 640 eura.

Do 2021. godine minimalna plaća bit će povećana na oko 730 eura.

I dok sindikalisti pozdravljaju ovu odluku, poslodavci se plaše da će to smanjiti konkurentnost pa traže od Vlade da smanji poreze.

Ipak, nastave li privlačiti investitore koji nude iznadprosječne plaće, rast će i životni standard. Ne samo Slovencima nego i susjedima koji svaki dan trbuhom za kruhom prelaze zajedničke granice.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

 • Sve su to bajke za malu djecu i one koji se nisu makli daleko od svoje kuće.
  Kad dođete na lice mjesta onda s euvjerite da je stvarnost počesto puno drugačija nego su vam obečavali razni emisari nudeći vam brda i doline samo da bi ste došli raditi kod njih..
  Onda s euvjerite da nema ništa od hotelskog ili motelskog smještaja kkavog su vam obećavali nasmješeni birokrati u skupim odjelima sa sakoima i kravtama u vaše m gradu na nekoj tobožnjoj konferenciji organioziranoj baš radi vas i vašeg brzog bogaćenja..
  Udari va surova stvarnost direktno u lice i srce kad vidite da su sva ta pusta obećanja bile šarene laži kojim vas trgovci lažima nastoje dovuči sebi kao jeftinu i podcjenjenu radnu snagu za njihove pohlepne porive i želju za bogatstvom.
  Pitajte ove žene ili djevojke koje su otišle radit iprije mjesec i nešto više dana u Češku kako im je!
  Je li se ijedna vratila nazad na posao nakon što su se vratile prvi put kući, ne znam1
  Ali znam iz prve ruke , da im je bilo više nego jadno, da nije bilo ništa od onih pustih obećanja(laži) kojima su ih nastojali dovesti u svoje firme..
  Jer jedan zakon vridi za domaće radnike a posve drugi za novopridošle polurobove koji se doslovce tako i tretiraju kao polurobovi koji će raditi za smješno bjednu plaću uz smještaj u nekakvim izbama i podrumima koji nisu ni za stoku a kamoli za radnike..
  Triba dobro paziti kamo ideš ,jer je mali broj onih koji će se snaći i s smještajem i s poslodavcem.
  Većinom je riječ o surovim profiterima koji gledaju da vas iskoriste do zadnjeg atoma vaše snage i da zarade na vama.
  Vi ste za njih samo potrošna roba i ništa više..
  To znaju u Hrvatskoj antife(crveni fašisti) jer nijedan od njih nikada neće otići raditi u Švabiju ili Irsku dok god ih država financira kao parazite na svojim leđima i plećima.
  Dotle jadni i obični mali Hrvati napuštaju svoju zemlju jer je korov crveni, komunistički i fašistički zaposjeo sve važne institucije u zemlji ihrane se kao paraziti s leđa običnog radnika kojeg udaraju nametima sa svih strana.
  što očekivati od crvenih fašista koji drmaju svim porama društva pa i u oporbi su mahom u devedeset posto slučajeva takvi paraziti poput Pernara, Sinčića, ostalih letilebovića koji nikad u životu nisu posadili stučak kupusa a kamoli uradili nešto vrijedno u životu poput one nemani Metkovske.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.