Čvrsnica – hercegovački planinski biser kojemu uvijek morate prići s poštovanjem

Čvrsnica je zasigurno prirodni fenomen Hercegovine i na takav način bi je trebalo promatrati. Biser koji treba cijeniti i kojemu se treba neprestano diviti.

Netko je rekao da tko jednom dođe na Čvrsnicu uvijek joj se iznova vrati.

Zaista, ima tu istine, jer kada se malo bolje razmisli, tko se ovakvom ljepotom ne bi zarazio. Ono što je na poseban način krasi su kilometri netaknute prirode, impresivni pogledi i izuzetan osjećaj osobnog zadovoljstva svaki put kada njome koračate.

Nepredvidiva i u isto vrijeme surova i pitoma zaslužuje maksimalni respekt i divljenje. A to savršeno dokazuje i sljedeća činjenica. Naime, dok je u nedjelju u nižim predjelima Hercegovine sunce sijalo na ugodnoj temperaturi od 20°C Čvrsnica je još jednom pokazala svoje zube.

Prevladavali su pravi zimski uvjeti, a magla nošena jakim vjetrom zaklanjala je pogled.

Prizori na Čvrsnici koji ostavljaju bez daha bez obzira na jaku maglu

Ipak imalo se što za vidjeti i za doživjeti.

Upravo ta divlja nepredvidljivost dala je posebnu čar i ukazala zašto Čvrsnici, ali i bilo kojoj drugoj planini uvijek treba prići s iznimnim poštovanjem.

Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama. U svakom njezinom kutku krije se ogroman turistički potencijal koji nažalost još nije dovoljno iskorišten.

Jedan od tih neiskorištenih dijelova je ne samo planina s najvišim vrhom Hercegovine, već i planina koja krije najviše potencijala. Žalosno je znati da bi neki drugi od ovog raja na zemlji već odavno stvorili prepoznatljiv simbol u svijetu, a mi zapravo još nismo ni svjesni ljepote koja nas okružuje.

Iako je kalendarski proljeće, a u većem dijelu Hercegovine je bilo ugodnih 20 stupnjeva, Čvrsnica je pokazala svoje zimske zube

S oduševljenjem i zanosom promatramo i divimo se svjetskim prirodnim atrakcijama, a ne želimo malo bolje pogledati oko sebe. Kao da nas je strah da ćemo u svojoj neposrednoj blizini naći pregršt prizora koji oduzimaju dah.

Za to jednostavno nema razloga. Uživajmo što više u prirodnim ljepotama našega doma i naše Hercegovine, istražujmo je i promovirajmo na najljepši mogući način.

(Marko Lucović/www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Čvrsnica ne treba biti iskorištena pogotovo ne turistički,ne trebaju nam idioti 21. stoljeća koji iza sebe ostavljaju kaljužu.
  Evo iskoristili smo podnožje Čvrsnice pa eno na što sliči,nema milimetra da nema smeća ili bespravnog građevinskog objekta.
  Najbljepša je bila s kraja osamdesetih kad se moglo doć iz Širokog nakon 3 sata vožnje,bez repetitora bez smeća samo istinski zaljubljenici u planinu i oni koji su se bavili stočarstvom te starosjedioci!
  Spavanje u pojatama na slami,itd itd
  Kad su počeli stizati ovi što misle da sve treba “iskoristiti” e onda je krenula devstacija svega!
  Pa ovi što se bave poljoprivredom koriste svakave pesticide
  Zadnji su “selifie” idioti koji odu s kroserom na do hajdučkih vrata pa škripaju!
  Zaboravih krivolovce,koji pod farovima ubijaju sve što se miče,medvjede.srne skotne a zečeve da i nespominjem!

  Nažalost tako je bez uvrede bilo kome,ali ono više nije planina.

 • A ovi što kradu čim nešto nikne..samo da javno obavjestim..neki dan sam posadio i minirao svoje tako daim opet želim sreću da promaše..ako nepromaše nekim je laka Hrvatska planinska zemlja.

 • Otpad iskipovan kraj puta prije crkve na Barzonji jeli to park prirode,ĺ tome treba trajno zabranit dolazak na blidinje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.