Cvitanović: Moramo se zajedno suprostaviti opasnim događanjima kojima smo bili svjedoci u Sarajevu

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., uputio je pismo dužnosnicima Europske unije.

Jasna opredijeljenost Europske unije u zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda i promoviranje, istih je jedinstven primjer uvažavanja različitosti u identitetskom i kulturnom smislu u cijelom svijetu.

Ta zaštita je ugrađena i u temelje suvremene Europe što je vidljivo i u rezoluciji Europskog parlamenta donesenoj povodom 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata. Radna skupina Europske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog je također prepoznala važnost različitosti u Bosni i Hercegovini i gajenje kulture dijaloga među konstitutivnim narodima.

Kao što je poznato, Bosna i Hercegovina je kroz svoju povijest punu bremenitosti bila i sada je sjecište različitih religija, kultura, jezika, odnosno svojevrstan spoj Zapada i Istoka. Ono što bi trebalo predstavljati bogatstvo različitosti, nažalost u posljednje vrijeme kroz razne sve češće medijske istupe se pretvorilo u otvorenu diskriminaciju, kako kulturnu tako i religijsku netoleranciju. Ta netrepeljivost i netolerancija je kuliminirala u posljednje vrijeme i učestalim medijskim napadima na sami vrhovni autoritet Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, kardinala Vinka Puljića.

Kultura sjećanja koja je trebala biti za svakoga civilizacijski doseg, odnosno obilježavanje Blajburške tragedije i strašnog zločina u kojem su stradali deseci tisuća ljudi, civila različitih vjera i nacionalnosti, pretvorila se ovom medijskom kampanjom u pokušaj segregracije i neskrivenoga prijezira prema Katolicima u Bosni i Hercegovini.

Bez obzira, što se Europska unija jasno očitovala o neprihvatljivosti i osudila zločine svih totalitarnih režima, prizori koji su se mogli vidjeti za vrijeme trajanja Svete mise u Sarajevu, mnoge poštene građane ove zemlje je obuzeo opravdani strah i bojazan da takva opravdavanja totalitarnih sustava neće prestati.

Ukupna demokratska europska javnost, a također i najvažnije institucije Europske unije trebaju imati uvid u stvarno i činjenično stanje u Bosni i Hercegovini. Po našem mišljenju tendencija događanja u Bosni i Hercegovini ne ide u pravcu demokratizacije, tolerancije i uvažavanja različitosti u BiH, neskrivene prijetnje i zastrašivanja, pokušaj vrlo otvorenog uskraćivanja vjerskih prava i sloboda, najčešće katolicima u BiH, nisu stečevine Europske unije i velika su opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujemo da zajedno moramo se suočiti, a i suprostaviti opasnim događanjima kojih smo nedavno bili svjedoci u Sarajevu, svi mi koji iskreno vidimo Bosnu i Hercegovinu punopravnom članicom Europske unije, uvijek ćemo se zalagati za toleranciju, uvažavanje, poštivanje i kompromis na europskom putu Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Gospodine Cvitanovicu veci je problem ako si ti, cavara, Kardinal i drugi tek to uvidjeli sto nam se zbiva u BiH i Federaciji. A ti si Cvitanovicu u HNS pa sto ste poduzeli.??? Covicevi sjede u Vladi Federacije, Domu naroda, parlamentu. Tko je od vas podnjeo krivicni prijavu protiv nezakonitog okupljanja preko 5000 oni huligana sto se nazivaji antifasisti. Jadan ti je antifasizam ako je to sto smo vidjeli u Sarajevu. Ti mrzitelji hrvata su blizi fasistima jer su takve psovke i prijetnje upucene Kardinalu i katolicima.. A o obiljezjima petokrake itd da ne pricamo. Dobro znamo koje zlo se desilo od 45 napvamo pod tim simbolima a i Sarajevo i citava BiH i R Hrvatska su rusene i ubijani neduzni ljidi, civili pod tim simbolima petokrake. I sad oni antifasisti a ovi koji mole za oprost grijeha i za nevino stradale fasisti. Bolesno meko drustvo…

    • To pitaj Covica ja kako vidim i citam Ilija je i prije reagira na Dodiga i Izetbegovica i Komsica….samo Covic nije evo konkretno sad pa ga pitaj zasto. Ilija samo naprid!

  • Javio je se i za kardinala i sad i prosli put i za Bleiburg i za puno stvari. Svaka cast Ilija imas moj glas samo tako nastavite

  • Najveci doprinos omalovazavanju Hrvata doprinose zugatori sa ovog i slicnih portala koji non stop šire negativne komentare prema bilo kojoj vlasti izabranoj od vecine Hrvata. Ostaci jugoslavenstine u koju se uzda medunarodna zajednica, zato smo imalu Kljujica, Mesića, Zubaka,Pusice, Komšića ivu i željka, lijanovice,Hsp sa zBudimirom, Jurisicem. Oni i dalje pokusavaju naci judu u nasem narodu dok HDZ., HDZ90, HNS pokusavaju se obraniti na sve načine. Propala je jugoslavija propast ce i ova silom nametnuta ludacka kosulja

  • Evo opet ovog trola koji ima na desktopu u New Text Document snimljen ovaj gore text, koji uvijek u sebi sadrži čuvenu riječ ,,žugator”. Copy/Paste. Prijatelju, dragi, još jednom, samo za tebe, otiđi na američke forume, pa vidi što se sve ne piše, mi smo ovdje male mace, a ako si baš tako iskren u vezi propasti smradoslavije, imaš na Youtube nekoliko emisija ( da ne reklamiram ) sa odvjetnikom Zvonimirom Hodakom, ili još bolje čitaj kolumne Lijevom našom. Ovo što ti stalno tvrdiš zove se zabluda o činjenicama. Novinari su oduvijek bili intelektualni proleteri, pišu onako kako im se kaže, inače završiš na ulici. Razmisli prijatelju, o izjavi ,,Trebalo ih je sve pobit”. Da je netko izjavio, Trebalo je pobit sve krave na polju, svi mediji bi digli hajku, ali kad netko kaže ,,Trebalo je pobit sve Hrvate na Bleiburgu”, onda svi šute, uključujući i HNS, HDZ BiH, HDZ RH, Vlada RH, Predsjednik RH, svi šute redom, a to ti se zove čuveno hrvatsko poltronstvo. Jesam li ja ,,žugator” ako kažem istinu? Bojiš li se ti istine?

  • Mi smo manjina i udaraju nas sa svih strana. Zato otcjepljenje Herceg bosna i dovidenja. Nema pretstavnike Hrvatske vlasti i naravno mogu sto hoce. Hrvati su izgubljena nacica na podrucju u ovoj nemogu napisati ime.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.