Cvijanović: Prisluškuju se mediji umjesto oni koji predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju po građane

Posljednja događanja u vezi s prisluškivanjem urušavaju povjerenje u rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), smatra predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović.

Kako tvrdi, nije suglasna s bilo kakvim mjerama koje izlaze iz okvira zakona – da se pišu, propisuju, potpisuju kojekakvi nalozi, da se prisluškuju politički protivnici, predstavnici medija ili svako ko bi mogao biti samo na taj način interesantan, a ne prisluškuju oni koji predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju po građane, imovinu, poredak i sve drugo.

Postoji mnogo pokazatelja koji ukazuju na to da, zapravo, mi nikada nismo dobili neku relevantnu informaciju kao institucija Republike Srpske, ali jesmo neke druge koje se odnose upravo na ovakve aktivnosti, izjavila je Cvijanović.

Podsjetimo, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je ranije da OSA prisluškuje medije u BiH i regiji, navodeći da je 10. travnja pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OSA-i otvoren nalog za obradu medija.

Prema Dodikovim riječima, u dokumentu je navedeno da se vodi obrada ”Dnevnog avaza”, RTRS-a, ”Dnevnog lista”, ”Nacionala”, ”Večernjih novosti”, ”Večernjeg lista”, ”Kurira” i ”Informera” te portala Poskok i Dnevno.

Dodik: OSA prisluškuje i fizički prati 10 medija u BiH, kao što su Poskok.info, Večernji list…

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.