Cvijanović: Mi nikad nismo sporili potrebu suradnje s NATO-om, ali to ne znači da trebamo postati član

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović govorila je o procesu formiranja vlasti na državnoj razini, NATO putu BiH, ali i usporenom EU putu.

Cvijanović u intervjuu za Nezavisne novine kazala da je sporazum koji je potpisan jasno definirao i NATO put BiH, kazavši da je entitet RS uvijek bio za suradnju s tim vojnim savezom.

To je vrlo jasno definirano u principima. Јasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i iznošenju stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba postojati suradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba postojati, jer smatramo da nam suradnja s NATO-om treba za jačanje naših sigurnosnih kapaciteta i da dosegnemo neku razinu, ali to ne znači da trebamo ući u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u nego prema bilo kojem vojnom savezu.

Što se tiče ANP-a, sve je definirano u principima. Kada formiramo vlast, onda trebamo definirati sve što treba predstavljati ta suradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, ovdje ima samo jednostavne političke agende i to one sirove, kazala je Cvijanović.

Kratko je prokomentirala i EU put naše zemlje, kazavši da je BiH ove godine propustila priliku za kandidatski status i to zbog neformiranja vlasti.

Mnoge stvari su usporene, pa i dobivanje kandidatskog statusa. Ova godina bila je odlična prilika da dođemo do kandidatskog statusa. Europa želi zabilježiti uspjehe i pojedinačno njihovi ljudi na važnim pozicijama koji odlaze. Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da taj cilj ostvarimo. A mi nismo mogli osigurati osnovnu stvar – formiranje vlasti nakon izbora.

Tako da smo propustili priliku. Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego jesmo li formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari, ni kredibilnog partnera za Europu. A ovo što ste pitali o zaustavljanju proširenja – imate one u EU koji su apriori za proširenje znajući da to donosi stabilnost u Europi u svakom pogledu – ekonomskom, socijalnom, sigurnosnom, koji postaje sve važnije pitanje.

Pored tih, ima druga grupa koja kaže da nisu apriori protiv, ali očekuju puni angažman kandidata i potencijalnih kandidata. I postoji jedna manja skupina onih koji su apriori protiv bilo kakvog proširenja zato što smatraju da je potrebno da se u Europi prvo sve posloži. To preslagivanje unutar europske kuće moglo bi trajati dosta godina pa zar to nije onda prilika da mi u tom razdoblju riješimo naše probleme, kazala je između ostalog.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.