Čuveni most na Neretvi prodaje se kao staro željezo, poznata početna cijena – Jabuka.tv

Čuveni most na Neretvi prodaje se kao staro željezo, poznata početna cijena

Upravni odbor Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi Jablanica raspisao je natječaj o prodaji sekundarne sirovine – dijelova čelične konstrukcije mosta u vlasništvu Muzeja.

Dijelovi čelične konstrukcije mosta tretirani kao sekundarna sirovina, odnosno otpadno željezo visoke klase, i različiti masivni čelični profili izvađeni su iz Neretve, a njihova količina procijenjena je na 67.840 kilograma.

Ravnateljica Muzeja Azra Đelmo rekla je za Akta.ba da je riječ o horizontalnoj desnoj rešetkastoj konstrukciji koja je od 1991. godine bila u rijeci Neretvi i sada je izvađena.

Prodaja ovog dijela konstrukcije spada u završnu fazu pripremnih radova, nakon čega se kreće s postavljanjem nove konstrukcije, koja se izrađuje, rekla je Đelmo.

Početna prodajna cijena dijelova čelične konstrukcije mosta s utovarom i transportom do odlagališta uz vaganje iznosi 23.744 KM, a utvrđena je vještačenjem sudskog vještaka strojarske struke.

Općina Jablanica je početkom godine započela rekonstrukciju srušenog mosta na Neretvi, a izvođač radova je poduzeće HP Investing iz Mostara. Đelmo je za Akta.ba rekla da su pri kraju pripremni radovi te da se trenutno završava pjeskarenje postojeće konstrukcijw, ali se radi i na izradi nove konstrukcije, koja će se montirati na postojeću.

Ranije potpisanim ugovorom predviđena je nabava i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze, pjeskarenje i bojenje, nabava i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II. klase, s dvoslojnim premazom, nabava i ugradnja bukovih impregniranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi.

Financijer projekta je JP Elektroprivreda BiH, investitor je Općina Jablanica, a izvođač radova kompanija HP Investing iz Mostara. Vrijednost cjelokupnog projekta je 1.200.000 KM.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • To je bio most stare željezničke pruge kuda je vozio stari ćiro. Srušen je kad se snimao film ” Bitka na Neretvi “.
    Dakle za vrijeme drugog svjetskog rata nije bilo rušenje nikakvog mosta. Gledajući film, narod povjerovao da je sve to istina. Kakva bitka za ranjenike, toga nije bilo nikako, to je komunistička propaganda i laž.
    Istina je jedino da su tih godina od Jablanice do Prozor- Rame četnici pobili oko 2 tisuće Muslimana i Hrvata, a samo u Rami 900 Hrvata. Svi mladići koji su bili veći od puške talijanke, ubijeni su. Četnike je vidio vojvoda Baćović, a njega su kasnije Ustaše uhvatile i ubile u Jasenovcu.
    Ovo je istina a sve ostalo su konstrukcije bolesnih komunističkih umova. Točka.
    Za dom spremni!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.