Čuvaj se bradonje: Radikalni islamisti pozvali muslimane da ne slave Novu godinu

Članovi muslimanske vjerske općine Kula koja djeluje u Tuzli na području Kalesije i Živinica postavili su nekoliko reklama na kojim stoji da muslimani ne trebaju slaviti Novu godinu te da glazba uništava čestitost srca.

Na reklama su se tako mogle vidjeti poruke: “Čuvaj se bradonje, on dolazi po našu djecu”, “Muslimani nisu ludi da slave najluđu noć” i “Pa tko poštiva Allahove propise znak je čestitog srca”.

Vjerska općina Kula je na svojoj Facebook stranici objavila fotografije reklama, međutim u komentarima tih fotografija može se vidjeti da je bosanskohercegovačka javnost podijeljena. Dok jedni oštro usuđuju ovakav potez za koji smatraju da predstavlja govor mržnje, drugi ga u cijelosti podržavaju.

Iz Kule su za Klix.ba potvrdili da su reklame postavili na lokacijama u Kalesiji i Živinicama.

S obzirom na to da vlada veliki interes za njih, možda ih postavimo na još nekoliko lokacija, rekli su iz Kule.

Nisu naveli gdje bi te nove reklame mogle osvanuti, a ni zašto su ih uopće postavili na području Kalesije i Živinica.

U Ministarstvu unutarnjih poslova Tuzlanske županije dosad nije evidentirana prijava građana vezano za postavljene reklame, kao što je to bio slučaj u ranijim godinama kada su u Tuzli osvanuli natpisi kojima se građanima savjetuje da ne proslavljaju Novu godinu.

Ta je zajednica bila jedna od 22 “paradžemata” koji su odbili pristupiti Islamskoj zajednici i nastavili su propagirati radikalni islam, no vlasti u BiH nisu poduzele nikakve mjere kako bi spriječile njihovo djelovanje.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.