Crveni križ upozorio stanovništvo na ekstremno niske temperature

Međunarodni odbor Crvenog križa upozorio je stanovništvo da se dobro zaštiti zbog ekstremno niskih temperatura i padalina koje su pogodile veliki dio Europe, prenosi novinska agencija MIA.

Zabilježen je pad temperatura i do -30 stupnjeva Celzijevih u nekim zemljama, a očekuje se pad i do nevjerojatnih -40 u narednim danima. Ekipe Crvenog križa su na terenu i pomažu ljudima u najteže pogođenim područjima tako što im dostavljaju toplu odjeću, deke, toplu hranu i piće.

”Naši volonteri su na području koje obuhvaća predjele sve od Turske do sjeverne Europe gdje su velika hladnoća i snježni nanosi izazvali velike probleme, te čak izazvali smrt nekoliko ljudi”, izjavio je Simon Missiri, regionalni direktor Međunarodnog odbora Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

”Upozoravamo stanovništvo da ostane u svojim domovima, da vani izlaze samo po potrebi, te da obrate pozornost da imaju zalihe hrane, vode, te da prate vremensku prognozu”, dodao je.

Prema posljednjim izvještajima, 24 osobe su smrtno stradale zbog ekstremne hladnoće u istočnoj Ukrajini, a 10 njih je također smrtno stradalo u Bjelorusiji i Poljskoj. U BiH je od smrzavanja do sada umrlo pet osoba.

Tražitelji azila i izbjeglice koje žive u kampovima i spavaju vani su u najvećem riziku, kao i beskućnici i starije osobe koje žive same.

”Naši volonteri rade u kampovima širom Europe gdje se ljudi bore s teškim uvjetima već mjesecima. Ove vremenske nepogode dodatno su ih pogodile i stavile u opasnost”, naglasio je Missiri.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: