Crnogorska neovisnost i dalje trn u oku mnogima u Srbiji i Crnoj Gori

U Srbiji, kao i u Crnoj Gori, i dalje su na sceni snage koje se teško mire sa suverenom i neovisnom Crnom Gorom, te bi nadležni organi Crne Gore trebali inicirati razgovor s najodgovornijim dužnosnicima Srbije kako bi se prevladale teškoće i dao poticaj daljem napretku odnosa dviju država, kazao je u srijedu Branko Lukovac, nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Odnosi Crne Gore i Srbije dodatno su zahladnjeli nakon što su srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i crnogorski premijer Duško Marković razmijenili oštra stajališta o položaju Srba u Crnoj Gori.

Dačić je naime, nakon razgovora s čelnikom prosrpske Demokratske fronte Andrijom Mandićem, rekao kako Srbija i njegova stranka SPS sa zabrinutošću gledaju na seriju poteza službene Podgorice, u kojima se jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji.

Crnogorski premijer Marković nije htio to dulje komentirati, već je Dačićevu izjavu nazvao netočnom i nepristojnom.

Izjava ministra Dačića nije točna, nepristojna je i ne bih je više komentirao, rekao je Marković na marginama sastanka premijera balkanske šestorke u albanskoj luci Drač.

Činjenicu da srpski predsjednik Aleksandar Vučić nijednom nije posjetio Crnu Goru, kao i nijedan od visokih dužnosnika Srbije još od Tomislava Nikolića 2013. godine, Lukovac, inače prvi crnogorski veleposlanik u Hrvatskoj, ocjenjuje kako to pokazuje da Crna Gora za najviše rukovodstvo Srbije nije prioritet vanjske politike, kao što je to slučaj s Crnom Gorom i njenom odnosu prema Srbiji.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.