Crne prognoze se ostvaruju: Tuš ide u stečaj

Privremeni stečajni upravnik poduzeća “Tuš Trade” Bihać će Općinskom sudu u Bihaću predložiti da u ovom poduzeću bude pokrenut stečajni postupak, nakon čega će ovaj sud donijeti konačnu odluku, pišu Nezavisne novine.

Naime, tom sudu je u prošli petak dostavljen kompletan izvještaj o stanju u ovom poduzeću, te će u roku od nekoliko dana biti zakazano ročište nakon čega će biti odlučeno može li ova tvrtka ići u stečaj ili ne.

Pokretanjem stečajnog postupka u ovoj tvrtki, koja je poslovala u okviru slovenskog trgovačkog lanca “Tuš” koji se povukao s bh. tržišta i ostao dužan domaćim dobavljačima oko 20 milijuna maraka, obistinili bi se strahovi domaćih tvrtki kojima je

“Tuš” ostao dužan, a koje su mjesecima upozoravale da neće moći naplatiti svoja dugovanja ukoliko dođe do stečaja.

Ipak, jedna od mogućnosti je i da sud odbije prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u ovoj tvrtki ukoliko se potvrdi postojanje založnog prava na zalihe, čime bi bilo jasno da nema imovine i da sud neće prihvatiti zahtjev za pokretanje stečaja, navode Nezavisne.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH ranije su upozorili da kompanija “Tuš” pokušava “na mala vrata” da se izvuče s nelegalno ostvarenom ogromnom dobiti i to putem proglašavanja stečaja tvrtke “Tuš Trade” Bihać, ali i da nadležne institucije gotovo ništa ne rade da to spriječe.

Također podsjećamo da nakon što su iscrpljene sve metode i pokušaji bh. poduzeća da kroz uobičajene poslovne i pravne aktivnosti naplate svoja potraživanja, podnesena je kaznena prijava protiv: Mirko Tuš, Milan Mlinar, Branko Cokan, Vid Habjan, kao i protiv njihovih poduzeća u BiH – TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o. Bihać zbog “osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju“.

Slijedom spomenute kaznene prijave, Tužiteljstvo BiH izdalo je nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Interpolu da poduzmu zakonom propisane istražne radnje kako u BiH, tako i u Republici Sloveniji, radi utvrđivanja i dokazivanja stvarnih činjenica u predmetu kaznene prijave koju su bh. gospodarstvenici podnijeli protiv Mirka Tuša i drugih.

(Nezavisne.com)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.