Crnadak: Status kandidata do kraja 2017. godine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da je BiH u ovoj godini napravila najveći napredak na europskom putu, naglasivši da je cilj svih da BiH do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u Europsku uniju (EU).

Osobno bi volio, kaže, da do kraja mandata aktualnog saziva Vijeća ministara BiH dobije i datum za početak pregovora, ali da je sada prioritet da BiH dobije status kandidata do kraja sljedeće godine.

”Uspjeh u ovoj godini bi bio nemoguć bez kvalitetne suradnje naših kolega iz zemalja članica Europske unije”, rekao je Crnadak uoči sastanka s veleposlanicima zemalja članica Europske unije koji su akreditirani u BiH, povodom predaje Upitnika Europske komisije bh. vlastima.

Smatra da su tri glavne stvari koje su se BiH dogodile u ovoj godini – predaja aplikacije u veljače, zatim njeno prihvaćanje u rujnu te upitnik koji je BiH dobila 9. prosinca ove godine.

Osim ekonomskih reformi koje su glavni prioritet u sljedećoj godini, najavio je da će u fokus biti stavljen na borbu protiv korupcije, efikasniju javnu upravu i profesionalan rad javnih emitera.

(Fena)

Komentiraj: