Crkva tvrdi: Uzroci iseljavanja su loša ekonomija i politika

”Svi smo pozvani odgajati svoja srca u kršćanskoj ljubavi. Onaj tko istinski upozna ljubav i živi ljubav, taj ispravno živi. Istina je da je najveća avantura biti dobar, a nema dobrote bez iskrene ljubavi”, kazao je predsjednik Caritasa BK BiH kardinal Vinko Puljić na press-konferenciji upriličenoj uoči obilježavanja Nedjelje Caritasa, 17. prosinca.

”Nedjelja Caritasa u BiH je izazov i poziv da nađemo sebe i u sebi susretnemo Boga koji je ljubav te prepoznamo da smo voljena bića”, naglasio je kardinal Puljić te dodao da tu ljubav moramo ostvarivati živeći jedni s drugima i jedni za druge. Kardinal Puljić poručio je da će se na Nedjelju Caritasa prikupljati prilozi kojima se želi pomoći potrebitima.

”Nikada nismo tako siromašni da ne možemo pružiti znakove i darove kršćanske ljubavi, niti tako bogati da nam nije potrebna ruka bližnjih”, naglasio je kardinal. Ravnatelj Caritasa BK BiH mons. Tomo Knežević prezentirao je aktivnosti Caritasa u BiH tijekom protekle godine.

Prema njegovim riječima, sve aktivnosti Caritasa se realiziraju kroz tri nadbiskupijska Caritasa.

”Hvale vrijedne su akcije koje provode volonteri na župnim razinama kroz svoje župne caritase”, kazao je mons. Knežević te naglasio kako je na svim razinama u Caritasu BiH zaposleno 240 djelatnika raznih profila, prenosi Vecernji list BiH.

”Skrbimo o svim vrstama korisnika, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili zemljopisnu pripadnost”, kazao je mons. Tomo Knežević. U posljednjem dijelu konferencije Zlatko Malić, voditelj Opservatorija siromaštva i resursa, iznio je informacije o uzrocima iseljavanja građana iz BiH. Prema njegovim riječima, iseljavanje je postalo ozbiljan problem u posljednjih nekoliko godina.

Caritas nije želio provoditi velika istraživanja jer nema resursa za takvo što, ali je analizirao zašto ljudi odlaze iz BiH. Prema analizi o razlozima iseljavanja, Malić je naveo 5 ključnih razloga.

”Loša politička situacija, retorika i nesuglasice među političkim strankama. Među ispitanicima je prisutan osjećaj o mogućem novom ratu”, kazao je Malić. Ostali uzroci iseljavanja sadržani su u nepovjerenju u javna tijela, loša ekonomska situacija, nerazvijen zdravstveni i socijalni sustav i nesigurna budućnost djece.

O kampanji “Pomozimo zajedno”, u koju je uključeno poduzeće Violeta d.o.o. iz Gruda, govorila je predstavnica Violete Nevena Sučić. Violeta je, u suradnji s Caritasom BiH, Merhametom BiH, Crvenim križem RS-a, odlučila pokrenuti kampanju “Pomozimo zajedno” u sklopu koje će u proizvodima darivati potrebite obitelji u BiH u vrijednosti od 100.000 KM. Tom prigodom Sučić je uručila dar Caritasu u iznosu od 33 tisuće KM u proizvodima.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Jao Periću kako možeš tako nešto izjaviti. Ti si obični komunista, orijunaš i nevjernik. Potičeš mlade da se iseljavaju.
    Usput na vlasti je ona politiička opcija na koju ste nas vi zadnjih 25 godina sa oltara pozivali da glasamo. Na vlasti su oni koji sjede u prvim redovima na posebnim stolicama u crkvi i koje navješćujete za Gospojinu. Kako se sada usuđuješ reći da su oni krivi za ovaj jad u kom živimo.

  • Puljic ne Peric! Al svedno, oni su tamo di ne tribaju biti! Di se slavi zdere! To je bitno! Uslikat se za portal, ali kako ovi sa portala znaju di su ovi poznati! Mene nikad ujtit oni aparat! Al nebitno! Kako se ti Puljicu nisi sitio svog pajde da zalozi mercedes??? To ti nije palo na pamet!! Da se pomognu Hrvati u RS.

  • Postovani biskupe,sto ste vi kao covjek koji ima jako velika prijateljstva po cijelom svijetu uradili da spasite svoje stado u BiH.Zasto niste doveli firme da se narod zaposli,donacije da se izgradjuju bolnice,skole,ustanove za djecu sa posebnim potrebama….Ama bas nista.Prije su vam branili komunisti,njih nema na vlasti vec 20god.Tko vam sad brani,koga cete sad okriviti,sto vase stado bjezi trbuhom za kruhom ,put bijela svijeta

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.