Čovjek koji je osmislio ChatGPT zabrinut: ”Uradili smo nešto jako loše”

Izvršni direktor OpenAI Sam Altman kaže da je jako zabrinut te priznao kako ne spava noću razmišljajući o opasnostima koje sa sobom nosi ChatGPT, glavni patent te kompanije.

U razgovoru tijekom nedavnog putovanja u Indiju, Altman je rekao da je zabrinut da je uradio nešto stvarno loše kreiranjem ChatGPT-a, koji je objavljen u studenom i time iazvao veće zanimanje za umjetnu inteligenciju.

Ono zbog čega ne spavam je hipotetička ideja da smo već učinili nešto stvarno loše pokretanjem ChatGPT-a, rekao je Altman Satyanu Gajwani, potpredsjedniku Times Interneta, na događaju u srijedu koji je organizirao Economic Times.

Altman je rekao da je zabrinut da je “možda bilo nečeg teškog i kompliciranog” što je njegov tim propustio dok je radio na chatbotu. Na pitanje da li AI treba regulirati slično kao i atomska energija, Altman je rekao da mora postojati bolji sustav za reviziju procesa, navodi Klix.ba.

Hajde da uspostavimo sustav tako da možemo da revidiramo ljude koji to rade, da ga licenciramo, da imamo sigurnosne testove prije korištenja, rekao je on.

Ranije ovog mjeseca, Altman je bio među grupom od više od 350 znanstvenika i tehnoloških lidera koji su potpisali izjavu u kojoj su izrazili duboku zabrinutost zbog rizika od AI.

Ublažavanje rizika od izumiranja od AI trebalo bi da bude globalni prioritet uz druge društvene rizike kao što su pandemije i nuklearni rat, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

 

4 komentara

  • Sad se kao “brine”, a imao je dovoljno primjera iz proslosti o zlouporabi tehnologije npr.: dinamit, atomska bomba.
    Covjecanstvo/mocnici nije eticki zrelo za sve tehnoloske promjene. Oni koji imaju moc najcesce je zlouporabljavaju za svoje sitne, male, sebicne ciljeve.

    • To su tehnološki začeci koji su dosta toga pridonijeli današnjem životu. To što ti misliš da je zlo zbog toga što su to bili loši začeci ne znači da nisu puno toga pridonijeli čovječanstvu. Ne kažem da danas ta tehnologija i dalje ne donosi lošeg ali nije istina da iz nje samo zlo potječe. Ne bi danas imali ovako lagan život da je samo zlo u tehnologiji…

      Moćnika će uvijek biti i ako netko mislis da se može stvorit ravnopravan svijet grdno se vara i ima nerealne ideje / snove.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.