Čović: Ubrzat ćemo sve procedure oko gradnje brze ceste Stolac – Neum

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović primio je u svom mostarskom uredu veleposlanika Ruske Federacije u BiH Petra Ivantsova.

Na sastanku je bilo govora o odnosima dviju zemalja, a poslije sastanka Čović je za medije prokomentirao aktualne političke događaje u zemlji, piše Klix.ba.

Čović je na početku iskazao zadovoljstvo jučerašnjim odlukama Ustavnog suda, rekavši da su očekivane te da sada trebaju uslijediti planirane izmjene Izbornog zakona kako bi se u miru mogli posvetiti reformskim procesima, a ne baviti se izbornom kampanjom godinu i pol prije izbora.

Rekao je i da ne vjeruje da će se oko toga koplja lomiti na Zastupničkom domu, jer ako se prijedlog dobro pripremi, doći će do rješenja.

Dragan Čović prokomentirao je i današnju blokadu Neuma, kazavši da je nedavno prolazio kroz Neum te da apsolutno razumije sve građane ovog mjesta.

“U gradu gdje imate tisuće i tisuće gostiju, a i inače je pritisak na Jadran posljednjih godina izražen, ove godine kažu i 20 posto rasta, zamislite da svaki taj autobus mora proći kroz Neum, kako se osjećaju stanovnici Neuma.

S obzirom da su granice jako blizu, četiri pet mjeseci je onda opća blokada. Mi ćemo s jedne strane ubrzati sve ove naše procedure u vezi s gradnjom brze ceste Stolac – Neum, ali to je nešto dugoročno jer će se graditi četiri ili pet godina, pored toga moramo naći sustav za sigurnost u prometu, da apsolutno izbjegnemo bilo kakve nezakonite radnje preko tih granica, ali da olakšamo kretanje stanovnicima Neuma i njihovim gostima”, izjavio je Čović.

Čović je prokomentirao i zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske koji se danas održava u Sarajevu, kazavši da se ovaj sastanak već dugo čeka, tražilo se pravo vrijeme za njega.

“Željeli smo pripremiti što je više moguće sporazuma koji se ovom prilikom mogu potpisati, da se pokaže jedan životno vezani partnerski odnos Hrvatske i BiH, ne samo radi Hrvata koji žive ovdje, već i zbog tisuću kilometara granice.

Ako su nam glavni strateški cilj euroatlantske integacije, onda je Hrvatska logičan partner. Mislim da mi još ni blizu nismo iskoristili sve mogućnosti suradnje, prije svega u gospodarstvu”, rekao je Čović.

Smatra da se samo na zajedničkim projektima ovih dviju zemalja može otvoriti nekoliko desetina tisuća radnih mjesta. Bosna i Hercegovina treba biti dinamičnija u tim procesima, ali i hrvatski interes treba biti prepoznat.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.