Čović u Zenici: Uz malo mudrosti, možemo izbjeći krizu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je u četvrtak nazočio obilježavanju 29. godišnjice Gradskog odbora HDZ-a Zenica, govoreći o krizi zbog neusvajanja proračuna Federacije BiH, kazao je da je zadatak politike da pomogne da se, u sljedećih sedam dana, uspostavi Dom naroda Parlamenta FBiH.

Da imamo parlament u punom sazivu, koji može donijeti proračun te da nemamo nikakvih zastoja. Što se tiče HDZ-a, mi ćemo, tamo gdje mi biramo, dati predstavnike, njih 12 ili 13. Da budu izabrani do 1. veljače i to je znak da imamo dvodomni parlament. Jedan dom je već usvojio proračun, usvojit će ga i drugi. I nemamo problema, kazao je Čović.

On je dodao kako ne sumnja da će ministrica financija Jelka Milićević i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić naći rješenja te da će već ovaj tjedan sve obveze koje imaju biti izvršene, jer, kako je kazao, postoji jedna stabilnost.

O krizi zbog neimplementiranja izbornih rezultata s proteklih općih izbora, Čović kaže kako su iz HDZ-a upozoravali da bi ovo mogla biti nesaglediva kriza.

Upravo zbog toga što se nije donio Izborni zakon, sukladno odlukama Ustavnoga suda. I što se iznevjerio jedan odnos, koji postoji između partnera u BiH, između tri naroda. Što se pokušalo birati u ime legitimnih predstavnika, ja ću govoriti samo o Hrvatima. Naravno da to, samo po sebi, traži jedan politički dogovor. Čini mi se da, uz malo mudrosti, možemo izbjeći bilo kakve krize, smatra Čović.

On upozorava i da, uz malo netaktičnosti, a koja se, kako je kazao, osjeća i ovih dana, to može biti i mnogo izraženija kriza nego je u ovom trenutku.

Moj zagovor, ili zagovor nas, koji smo u ime HDZ-a u svim razinama vlasti, da izbjegnemo bilo kakvu krizu. Ali, jednako tako i da riješimo mogućnost da, na nekim sljedećim izborima, netko bira u ime nas. Drugim riječima, da riješimo pitanje izbornoga zakonodavstva. To je jedan mali iskorak, koji bi stabilizirao apsolutno sve, smatra Čović, koji poziva partnere, s kojima će graditi vlast na svim razinama, da razmišljaju o tome.

Najmalobrojniji narod je malo više izložen od onih brojnijih i treba razumjeti da je nama prioritet odluka Ustavnoga suda. Ne zagovaramo ništa drugo, nego provesti odluke Ustavnoga suda i omogućiti hrvatskom narodu da bira svoje legitimne predstavnike, istaknuo je Čović.

(Fena)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.