Čović: Što prije usvojiti izmijenjeni Zakon o trošarinama

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović informirao je danas premijerku RS-a Željku Cvijanović o aktivnostima koje sve nadležne razine u BiH trebaju realizirati da bi BiH stekla status kandidata za članstvo u EU, prenosi Večernji list BiH.

Među uvjetima se posebno izdvajaju izmjene Zakona o trošarinama, finalizacija objedinjenih odgovora na Upitnik Europske komisije i njihovo prosljeđivanje te blagovremeno usvajanje proračuna u BiH za 2018. godinu.

Cvijanović je ponovila opredijeljenost entitetske vlade europskom putu BiH, naglasivši da je za rješavanje svih važnih pitanja u procesu europskih integracija potreban dijalog i poštivanje ustavnih nadležnosti različitih razina vlasti, priopćeno je nakon sastanka.

Istaknula je da sve zajedničke aktivnosti u oblasti europskih integracija, uključujući i objedinjavanje odgovora na Upitnik Europske komisije, moraju se realizirati isključivo u okviru tijela sustava koordinacije i u skladu s njegovim procedurama i pravilima, te naglasila da su institucije RS-a uspješno završile izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije iz svoje nadležnosti.

Govoreći o reformskim mjerama koje Vlada provodi u skladu s Reformskom agendom, Cvijanović je istaknula da je RS svoj dio obveza završila još prije deset mjeseci, te da je odgovornost za neispunjavanje preuzetih mjera i odsutnosti aranžmana s MMF-om, isključivo na institucijama BiH u Sarajevu.

U tom smislu, sugovornici su zajednički istaknuli značaj što hitnijeg usvajanja izmijenjenog Zakona o trošarinama, kao preduvjet za realizaciju aranžmana s MMF-om, ali i unapređenja suradnje s drugim financijskim institucijama.

Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja i o drugim aktualnim temama.

Sastanku su nazočili potpredsjednica Vlade i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar financija Zoran Tegeltija, te ministar za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.