Čović se opet sastao s Plenkovićem

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović u posjeti je Zagrebu gdje je održan sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na razini ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU. Riječ je o strateškom dokumentu sigurnosti i obrane za zemlje članice.
U kontekstu BiH u ovome dokumentu jasno su precizirani konstitutivni narodi kao nositelji konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema BiH. Ovaj dokument koji usmjerava europsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda.

Tijekom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument će biti potvrđen ispred Europskog vijeća.

Čović je upoznao premijera Plenkovića s tijekom razgovora održanim u Sarajevu. Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od strane SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda.

Na današnjem sastanku istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom. Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika.

Snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu jamac je potpore EU institucija, zaključeno je na današnjem sastanku dvojice visokih političkih dužnosnika, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Budimir: Ja sam Čoviću veća prijetnja od Komšića

(www.jabuka.tv | Foto: HDZ BiH)

7 komentara

  • Najbolje bi bilo da se trampimo s RH, Pnenković da se preseli ovdje, a Čović u RH, da smanjimo transportne triškove…

  • zborni zakon je samo “izmisljeni spin” (znajuci da u ovoj diskriminatosrkoj i fashistickoj formi nemoze biti ostvariv) HDZ RHa i HDZ BiHa strategije koja je usmjerena ka SKIDANJU ODGOVORNOSTI za 20-ogodisnje “domoljubno izivljavanje” nad svojom nacijom kriminalnim i koruptivnim metodama … koji su odveli hrvatsku naciu u nestanak s ovih prostora …

  • plenki imaš u svom vrtu dosta đubra za razbacat dabi ti bašta uspjela, a čova ima zaoranu njivu i dobro nagnjojenu, izbori su samo farsa…ima nas nekolica što je ostalo u ovoj vukojebini, teško je i još teže će nam biti, dok vi vladate, prodane duše

  • Danas izašlo na portalu ,,inforadar”
    SDA podpisala Čovićevom HDZ 800 000 KM za televiziju HRHB samo toliko kako su oni podvađani i kako se ne mogu očima vidjeti.
    Dođite glupi narode da vam još mažemo oči.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.