Čović: Sarajevo je grad jednog naroda; Bećirović: Sarajevo je kozmopolitski grad – Jabuka.tv

Čović: Sarajevo je grad jednog naroda; Bećirović: Sarajevo je kozmopolitski grad

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH nastavljena je raspravom izaslanika Denisa Bećirovića i Dragana Čovića o euroatlantskim integracijama BiH.

Bećirović je predložio da se ova tema uvrsti na dnevni red spomenuvši Čovićev intervju za HRT u kojem je kazao kako “samo Hrvati žele u NATO, Srbi slijede politiku Srbije i neće, a da se Bošnjaci ne zalažu dovoljno”.

Ne trebate nas trpati u torove, gospodine Čoviću, rekao je Bećirović, na što mu je Čović odgovorio:

Jeste li u nekom toru ili niste, to ćete se sami opredjeljivati. Imaju tri kluba, tri naroda, i ništa više od toga, i s ponosom sam dio Kluba Hrvata u ovom domu jer je tako definirano ustavom. Rasprava o tome kako želimo ići u euroatlantske integracije – ponovio sam sto puta stav, a nekada možete uzeti moju knjigu i tamo ćete naći moj stav. Mi smo u posljednjih 20 godina od predstavnika međunarodnih zajednica potpisivali sporazume i svaki put odustali, zato sam rekao da jedni žele na jedan način, drugi ne žele, a treći imaju taktike. I sve što sam rekao o glavnom gradu moje domovine BiH Sarajevu stoji.

Danas je Sarajevo grad jednog naroda i ono malo ostalih koji su ostali kao građani živjeti. Nažalost, to je tako. Ne bi trebalo analizirati moje riječi u nekom intervjuu, rekao sam to sada. Mi to danas u Tuzli, Goraždu i Bihaću, kada govorimo o poziciji nekog od naroda, kao i drugim sredinama o drugim narodima. BiH ima nacionalnu strukturu jer ona počiva na konstitutivnim narodima i Ustavu, to nije tor, rekao je Čović, prenosi N1.

Bećirović ga je optužio da ne govori istinu i činjenice, navodeći kako je tijekom gostovanja na HRT-u “optužio kompletnu vlast u Sarajevu da radi na realizaciji Islamske deklaracije, muslimanske, unitarne države, itd.”

To nije istina. Zatim ste izrekli neistinu da u Sarajevu živi manje od 1,5 posto Hrvata. Pogledajte popis iz 2013, najmanje četiri puta ste rekli od onoga što jest. Rekli ste podvalu da je etnički čist grad. Ne, to je kozmopolitski grad, a to što mu se promijenila etnička struktura stanovništva, znamo koje su politike radile na razdvajanju naroda i koje su odgovorne, gospodine Čoviću. Pozivam vas da govorite o istini i činjenicama, ne blatite glavni grad ni državu BiH. Ne stavljajte metu na čelo cijelim narodima kao što ste radili u priopćenju iz studenog prošle godine vezano za teroristički akt u Francuskoj. Poštujte sve građane i narode, rekao je Bećirović.

Predsjedatelj Nikola Špirić je intervenirao kazavši kako “nešto treba ostaviti i za raspravu” na što mu je Bećirović rekao “Kolega Špiriću, mlad ste igrač da me možete zbuniti”.

Budeš li nas ti mirio, Denise, nikada mira neće biti, prokomentirao je Špirić.

Čović je rekao kako stoji iza svake riječi koju je javno izgovorio posljednjih 15 godina.

Možete staviti masku na uši, oči i usta, i ne čuti ništa i ne djelovati, ali držim da sa svojim godinama, iskustvom i znanjem dobro vodim računa kako zastupam interese svoje domovine BiH i kada govorim kao predstavnik Hrvata u BiH, rekao je Čović.

Inicijativa Denisa Bećirovića nije imala ni entitetski ni opću većinu.

(www.jabuka.tv)


26 komentara

  • da da ..zadnjih 7 godina fali 570.000 stanovnika, službeno, neslužbenih koji se nisu odjavili tj svaštare ali kruh zarađuju vani a povremeno su i ovdje imaš još toliko i od tih cca 1 milion 80-90% su Hrvati…ako i ne doživim taj dan tvoje dijete će doživit, pa možda tada pročita taj tvoj glupi kradezeovsko-bootovski komentar: zapamti svaki Hrvat je vrijedan, za svakoga se vrijedi boriti, al najveća i najjača balijska partija (kradeze) se vraški bori da i zadnjega rastjera, jer kad mi svi odemo i vas uhljebčića će se riješiti, vi ste sljedeći na redu..langsam

 • Je kozmopolitski je.Ima bosance,bošnjake,bal..e,migrante ,arape,pakistance,irance,marokance,alžirce i ine još.Baš je ćust grad tj.ćaršija.

  • Ovo nije ni S od Sarajeva.Zao mi ali je tako.Rodio sam se u Sarajevu i živio 30 godina ali se ne bi vratio u ovakav “kosmopolitski”nikada.

 • U ratu su Hrvate ubijali mudzahedini. Nakon rata isti ubojice samo bez uniforme, sjetite se kako je “mudzahedin bez uniforme” ubio cijelu obitelj Anđelic i to na Božić. Sjetite se koliko je Hrvata ubijeno nakon rata. Normalno je da su svi pobjegli u mijesanim sredinama. Vidite li tko je napravio genocid u Bih, stranci samo pogledajte koji narod bjezi iz BiH?. Pa Hrvati nad kojima je napravljen najveci genocid. A vi gore koji stalno okrivljujete HDZ ili ste muslici ili ste jugoslsvenska g.mad. svima je jasno zasto su Hrvati pobjegli osim vama Sjetite se kako su ritualno ubijali u Doljanima, kopali ljudima oci, rezali spolne organe, rezali uši nasim Uzaricanima. Hrvati su ostali samo gdje je bio HVO jaki jedino je to činjenica. Da nisu pobjegli u mijesanim sredinama bilo bi kao 45 na Blajburgu.

  • Očito vi ste neki Hdzeovski uhljeb. I ptice na grani znaju da su odbjegli hrvati bili članovi kriminalne organizacije poput Jelavića, Bendera, Prce i još mnogih drugih koji su upropastili sve što se moglo upropastiti. Pa za vrijeme čije vladavine su opljačkane i uništene sve mostarske firme. Branitelji sigurno nisu učestvovali u pljački i uništenju niti jedne firme.

 • Sarajevski sam student i živio….radio u Sarajevu.
  I sa punim pravom kažem, Denise; pojma nemaš!
  Sarajevo je i jeste Bošnjačka čaršija. Velika.
  Nekada je bio grad, meni najdraži u bivšoj državi, iako nusam rođeni sarajlija nego mostarac

 • Sarajevo je serijatski grad a Becirevic je veliki nacionalista koji to nemoze ni da prekrije. Na spomen hrvata i srba on se zajapuri, zacrveni kao paprika. Tako daje on desniji u pogledima kao SDP- ovac od Bakira, Suljagica, Reufa Bajrovica. Radikalniji od njega spram hrvata je samo Zeljko Komsic hrv. clan presjednistva…

 • A eto B.Luka je Hrvatski stolni grad,140 tisuća Hrvata prije rata ….ali ne spominješ ga….a zašto iz Posušja i ostatka Herceg Bosne ode mladost ….srednja Bosno kapa ti do poda ,ti di klica i zamajac Hrvatstva ove promašene države !

 • Mi smo davno sve rekli u RS alu sa vama smo bili u savezu protiv istog neprijatelja. ZABILI STE NAM NOŽ U LEĐA. To je puno gore nego RS. Mogli smo biti zajedno a sada je gotovo jer ste se pokazali gori deset puta od Srba

 • Moji poštovani/štovani ljudi: Čujte glas onoga tko je rođen u Sarajevu (i njegov pradjed, i djed, i otac) i koji se uvijek izjašnjavao kao Hrvat, iz nasljeđa i ponosa, ali bez isticanja! Sarajevo je bilo kulturan multietnički, lijep i prosperitetan grad, ali do 1991. godine. BIO! Spska vojska ga je ubila (doslovno!), a SDA počela to isto u ratu (da nas “ostale” čisti” iz samog grada) a onda i nakon rata. Pa ljudi moji, Sarajevo ima sada više đamija nego u Teheranu – preko 400! Zahvaljujući inozemnim predstavnicima od 1995. do 2005. nekako su i pazili da sukladno Ustavu kao dio konstitutivnih naroda budemo zastupljeni, ali kako je opadalo učešće inozemnih faktora tako se je sve okrenulo naopako!
  A griješka hrvatskih stranaka, pa time i najveći grijeh HDZ-a: samo su hercegovci dobri Hrvati! Ma daj! Pa ja i moja cijela obitelj su cijeli život bili dobri Hrvati i katolici, kršteni, krizmani, crkveno vjenčani itd. ali jedini “grijeh” za hrvatsku politiku iz Hercegovine je bio što nismo hercegovci! Ostavili su nas na vjetrometini (znam jer sam bio u centru zbivanja!) i zato smo izgubili sve sarajevske općine i sve urede HDZ-a koje smo imali u Sarajevu!
  A sada je stanje u BiH: naši “vrli” predstavnici se bore za nas na svim razinama, s tim da je njima predobro u materijalnom smislu (savjest i poštenje se ionako mogu prodati i kupiti za male pare), da nam djeca čim mogu odoše tamo gdje mogu normalno raditi i živjeti, ostajemo mi stari (meni je 63 godine), pa nam je nekako svejedno što će biti… UH!

 • Jednu vecer Hrvatu u Sarajevu samo mitraljezom probusili sve prozore. Strepili hoce li docekati jutro. Ujutro jedna vrecica u ruke i bježi. To je prava istina cijele Bosne. Gdje je bio HVO jaki tu su Hrvati ostali ostalo koljaci mudzahedini ti susjedi, brade do koljena. hlace kratke 20 cm. Tko zeli tu zivjeti. Pobjegli su od koljaca. Nakon rata recite koliko je Hrvata povratnika ubijeno, cijela obitelj Anđelić na Bozic, …. Tko zeli ostati sa takvom gamadi, koljacima zivjeti, moze aamo onaj tko nema gdje otici. Sada se proziva Hercegovce a istina je da nam nije bilo zao ostaviti nase Hrvate u Bosni mi bi već bili pripojeni Hrvatskoj. Izetbegovic to nudio Tuđmanu, pokvarenjaci iz medunarodnog liberalnog”postenog” svijeta takoder. Sada smo svi na gubitku. Nece oatati niti Zapadna Hercegovina. Jedino to su cinjenice sve ostalo je palamudenje, prodavanje magle

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.