Čović s Bertonom: Izborni zakon ne smije biti neizmjenjen za sljedeće izbore

Aktualni Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u ponedjeljak u Mostaru s voditeljem Misije OESS-a u BiH Bruceom Bertonom s kojim je razgovarao o nedavno održanim Općim izborima u BiH, s naglaskom na provedbu izbornih rezultata.

Na početku sastanka veleposlanik Berton je konstatirao da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora ostvarile veoma dobar izborni rezultat, što nalaže posebnu odgovornost u procesu uspostave vlasti kako bi se u narednom razdoblju mogle učinkovito provoditi nužne reforme.

Čović je naglasio kako je ostvareni izborni uspjeh rezultat uljuđene kampanje temeljene na predanom terenskom radu i jasno utvrđenom etičkom kodeksu, a ujedno i potvrda ispravnosti programskih ciljeva HNS-a.

Dodao je da će HNS sa svojim ukupnim demokratskim kapacitetom i legitimitetom koji obuhvaća nadmoćnu 90 postotnu potporu unutar hrvatskog biračkog tijela, biti konstruktivan partner političkim predstavnicima druga dva naroda, u zajedničkom radu na ostvarenju euroatlantskih aspiracija BiH kroz provedbu usuglašene reformske agende.

Čović je ocijenio lošim da je neriješen problem izmjena Izbornog zakona unesen u izborni proces, što je rezultiralo ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti.

Ako smo dopustili da nam se te greške i ovaj put dogode, to već za naredne izbore ne smije biti slučaj. To je razlog što su izmjene Izbornog zakona, htio to netko ili ne, zapravo neizostavan dio reformske agende. One moraju osigurati sve zakonske preduvjete kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama, ustvrdio je Čović.

Berton je istaknuo da je za OESS posebno važno uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo, kako s aspekta usklađivanja s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, tako i u smislu unapređenja sigurnosti i transparentnosti izbora.

Stoga su, po njegovu mišljenju, neprihvatljive daljnje odgode u rješavanju tih pitanja, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Zaključio je kako OESS podržava sva rješenja koja uvode i unapređuju demokratske standarde i jačaju integritet izbornog procesa, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Cuj za sljedece izbore. Je li to znavi za 4 god. A do tada da nas bosnjaci reduciraju da nam izbori nece nista ni znaciti. Nece nas ni biti. Sada vi odradite to da valja u Domu naroda da nas bosnjaci tu jos ne izigraju. Ako im to uspije za cetiri godine nam iznorni zakon ma kakav bio nece pomoci. Cini mi se da su svi spremni na kapitulaciju pred bosnjackim ekstremizmom zvanim gradanska lijevica.. Suljagic, Reuf, Komsic. Ako nas oni srede bolje da nas nema..

  • 1. Da bi se razgovaralo treba imati sugovornika, a Komšić Nije sugovornik. On je jedan ulični jalijaš koji će za nešto novaca napraviti ono što od njega “gazda” očekuje. U ovome slučaju treba pokušati privoliti pozvane da daju legalitet i legitimitet izboru druga Kompišićukakićuoglua i održati im jedan “državnički” monolog kako im nikada više u budućnosti ne padne na pamet “da se miješaju u unutarnje stvari BiH”. Ukoliko ovi iz RH nasjednu na udicu ovoga jalijaša onda nije dobro, kao što će pisati da nije dobro ako se i ogluše na poziv, jer sporovi se rješavaju “dijalogom”. Počela je diplomatska ofenziva islamista, a RH je davno dokazala da je u DKP udbokos iznjedrio svoj podmladak uz poneku iznimku gdje su još stari dokazani Yu kadrovi, jer Hrvata koji će braniti interese RH i općenito naroda Hrvata, ma gdje se on nalazio, nema niti za lijeka. Šta bi bio kompromis u ovome slučaju? Možda diplomatska posjeta HNS u Mostaru kojemu bi pored HDZ i njihovih političkih satelita sudjelovali i predstavnici Crkve, Hrvatskog svjetskog kongresa, neovisni ugledni intelektualci i sl. na koji pozvati i Komšića da “obrazloži” svoju ulogu u otimačini hrvatskoga člana predsjedništva BiH. Ne smije im se dozvoliti poentiranje ni u kakvom smislu, jer politika koju vode i politika kojom se služe je jedna podla politika, slična onoj koju vodi i drug Gago prema svome narodu koji nije za kontinuitet partije SKJ/HDZ. Ovdje se postavlja i pitanje ima li mudrosti kod druga Gage? Mislim da nema i njega interesira samo biti „prvi Baja u svom selu“, bez imalo empatija za one koji nisu u selu ili koje je istjerao iz sela.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.