Čović: Reorganizacija ne znači stvaranje trećeg entiteta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je na druženju s novinarima organiziranom u četvrtak u Sarajevu da su tri stvari ključne za BiH, a to su euroatlantski put, ekonomska i socijalna stabilnost te reorganiziranje BiH kako bi mogla aplicirati za članstvo u EU.

Čović je informirao o aktivnostima koje će se događati tijekom narednih nekoliko mjeseci, istaknuvši pripreme za Regionalnu konferenciju u Beču, gdje će biti potpisan sporazum o granici s Crnom Gorom te održani susreti s europskim komesarom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom i visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Kazao je da vjeruje da će imati što kazati predstavnicima EU na spomenutoj konferenciji te da će ih pozvati da posjete BiH sredinom rujna.

Podsjetio je na nedavno usvajanje Zakona o radu u FBiH te izrazio nadu da će tijekom naredna dva-tri mjeseca ovaj zakon biti usvojen i u Republici Srpskoj.

To, kako je rekao, znači da je proces komunikacije sa svim socijalnim partnerima započet i da je sada na njima da taj proces prate da bi realizirali tri ključne stvari koje slijede, a to su euroatlantski put, ekonomska i socijalna stabilnost BiH i reorganiziranje BiH.

Susjedi ne mogu osjećati sigurnost, ako je nema u BiH

Najavio je sastanak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i istaknuo da je u ovom trenutku najvažnije održati sklad u odnosima između tri susjedne zemlje BiH, koji, kako je rekao, prije svega pomažu BiH, ali da također nijedan susjed ne može osjećati sigurnost ako je nema u BiH.

”Nužno je da se što prije sastanemo i razgovaramo kako bismo uspostavili međusobno povjerenje i kolegijalne odnose, jer ne postoji drugi način, osim stalnog razgovora i komunikacije”, rekao je Čović.

Krajem kolovoza ili početkom rujna, kako je rekao, planirana je posjeta delegacije BiH Kini gdje će razgovarati o mogućnostima investiranja u BiH.

Sastanak s Bakirom o novoj koaliciji i vlasti u HNŽ-u

Također je najavio i sastanak sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, s kojim će razgovarati o formiranju nove koalicije u Federaciji BiH, ali i o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te sastanke s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudinom Radončićem.

”Čeka nas puno stvari oko formiranja vlasti”, kazao je Čović i naglasio da je razočaravajuće što jedna županija čak ni 10 mjeseci nakon izbora još nije uspostavila vlast.

U vezi sa sutrašnjim sastankom s Dodikom u Mostaru, kazao je da će to biti kontinuitet dosadašnjih razgovora te da će biti mnogo tema kojih će se dotaći, kao što je referendum u RS-u, ali da ne misli da će razgovarati o mogućnosti sudjelovanja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u vlasti na razini Federacije BiH ili države BiH.

Političke reforme

U pogledu političkih reformi Čović je najavio izmjenu Izbornog zakona te kazao da, ako sve protekne dobro, neće biti prepreke za razgovore o reorganiziranju BiH, s tim da cilj neće biti podjela BiH, već olakšavanje realiziranja njenog europskog puta i rješavanje ekonomskih i socijalnih problema.

”Reorganizacija će podrazumijevati građenje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, a ne crtanje novih karata niti stvaranje trećeg entiteta”, podcrtao je Čović.

Dodao je da je izmjena Izbornog zakona BiH neophodna za aplikaciju za kandidatski status BiH, ali da je bitna i zbog lokalnih izbora planiranih za listopad sljedeće godine.

Zaključio je da se sve aktivnosti moraju intenzivirati jer BiH kasni za ostalim zemljama, istakavši da “za ono što svima u svijetu treba jedan dan, nama treba mjesec dana”.

Za pravljenje izvršne vlasti potrebni partneri istomišljenici

”Da bismo mogli napraviti izvršnu vlast, moramo imati partnere koji dijele slična razmišljanja o nekom problemu”, kazao je između ostalog.

Mogli bismo kazati, istakao je Čović, da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA) imaju mnogo toga što je zajedničko u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, a što se poklapa s tri ključna cilja BiH – euroatlantskim putem, ekonomskom i socijalnom stabilnošću te “reorganiziranjem” BiH.

S većinom ostalih stranaka, kako je rekao, to nisu detaljno ni raspravili, te onda ne može ni govoriti o njima.

Za međusobnu suradnju stranaka kazao je da se možda ne slažu u vezi s nekim manje važnim pitanjima, koji nisu životno bitni ni za koga, ali da dogovor postoji kada su u pitanju krucijalne stvari. Također je dodao da se moraju manje oslanjati na visokog predstavnika u BiH i da je vrijeme da shvatimo da “kada dođe do krize, niko to neće riješiti umjesto nas”.

Nova Vlada manjinska

U pogledu koalicije u Federaciji BiH, Čović je rekao da će i nova Vlada FBiH biti manjinska i da će se parlamentarna većina tražiti od zakona do zakona.

Pozvao je Demokratsku frontu (DF) da, kako je rekao, napusti sve funkcije izvršne vlasti, ako je već odlučila da bude opozicijska stranka.

(Fena)

5 komentara

  • Nazovite to kako hoićete samo reorganizirajte ovu glomaznu,preskupu i nefunkcionalnu nametnutu tvorevinu od BiH-ne odnosno Federacije.Više ministara,vlada,pomoćnika ,vozača,tajnica nego u NJemačkoj.Ukidaj te ovu nakaradu i pravite nešto funkcionalnije i jeftinije.Svi postajemo socijala izuzev stotinjak tajkuna i ovih političara. I opet mi na udaru vazda oni nikada.NJih kad se i dotakne ,onda premijer Novalić izvali oporezovaćemo topli obrok i neke dodatke na odvojeni život i slično.Nemogu se više ni sjetiti tih gluposti.Nitko od njih ne kaže otpusti će mo 50 posto preglomazne,nepotrebne administracije ili umanji će mo svoje velike plaće za 50 posto dok je država u ovakvoj krizi. Ne oni nama bacaju lug u oči,prašinu oporezovaće topli obrok,ja uštede bože moj.

  • E juka

    Nije njima to u interesu oni stvaraju radna mjesta rodbini rodijacima uvlaciguzima inace nebi opstali da se ne revansiraju.Oni su sad sve to prebukirali i moraju stvarati nova radna mjesta i to ce postici ako stvore treci entitet,vidjet ces onda birokracije i drzave haj iskreno ja to podrzavam mozda i mi upanemo u taj treci u ova dva ocitonismo mogli,a ako im i to ne bude dovoljno bice onda zar cetvrti,pa peti,sesti……itd itd pa jebga ako ne umremo mozda i mi upadnemo
    Nek nam zivi PLJAČKA I PLJAČKASI

  • pa đubre jedno jedno pred izbore a.sad drugo.lažljivi smrdo kome se pravdaš.ili si lagao u predizbornoj kampanji(i opet ćeš)ili lažeš sada.Pa kako ti uspjeva varat više ovaj tupavi narod.E stvarno smo mazluni..ober mazluni.

Komentiraj: