Čović: Rekao sam pregovoračima da ću sve prihvatiti i da će Izetbegović opet odbiti

Dragan Čović, predsjednik HDZ, najavio je da će u idućim danim održati još nekoliko sastanaka s predstavnicima bošnjačkih i srpskih stranaka te Međunarodne zajednice, nakon kojih će biti poznato ima li ikakvih izgledada dođe do izmjena Izbornog zakona.

Potom će uslijediti sjednice predsjedništava HDZ-a i HNS-a na kojim će donijeti odluku o izborima. Najavio je to Čović na druženju s novinarima u Sarajevu, javlja N1.

Rekao je kako mu je žao što proces nije završen.

Bila je to još jedna prilika nakon Neuma. Bojim se da se nalazimo u vrlo zahtjevnom trenutku kada nismo riješili promjene izbornog zakona i sve presude. Te presude su bile preduvjet za kandidatski status BiH. Sada nemamo predformalne uvjete za organiziranje izbora, rekao je Čović.

Naveo je i niz drugih problema koji nisu riješeni, te dodao kako to “odgovara nekim strankama”.

Ja i HNS nismo usamljeni u stavu koji se bazira na zakonu. Činjenica je da je bilo puno onih koji su izjavljivali dok su trajali procesi, da će izbora biti što god radili i tada smo skrenuli pozorost da to ne doprinosi pregovorima, rekao je Čović.

O “prijetnjama” Bakira Izetbegovića

Govoreći o izjavama Bakira Izetbegovića, lidera SDA, kazao je kako je doživio na jasan način poruku “da morate platiti za ono što ste naorali”:

Što se tiče fizičkih prijetnji ja ih doživljavam godinama. Ima ih barem 50, da ću biti uklonjen itd. Ali ja radim svoj posao, ne opterećujem se time. Izjava Izetbegovića, što god značila, rečena je na dan kada smo trebali završiti pregovore. Dok smo razgovarali Izetbegović je pokušao uzeti neke stvari. Njegova izjava, oko izbora člana Predsjedništva, da nije povrijedio osjećaje hrvatskog naroda i da to rade ljevičari – dobio je odgovor. Kazano mu je “Bakire, nije istina. Bakire, to radiš ti i Islamska zajednica. Vi ste birali drugog člana Predsjedništva i ja sam sudjelovao u tome”, da ne citiram dalje, rekao je Čović.

Nije htio precizirati ima HDZ s HNS-om u opciji blokadu ili bojkot izbora.

Model za Dom naroda

Govoreći o Domu naroda, rekao je da se nije razgovaralo o modelu 16+1 već o ofmiranju ad hoc kluba gdje bi svaki Hrvat koji se izabere iz Sarajeva, Goražda i Tuzli, činili taj klub i biraju 17 predstavnika.

To je usuglašeno, ne 16+1. Što se tiče elektorskog biranja člana Predsjedništva, to nije prijedlog HDZ-a. Naš prijedlog je dvije izborne jedinice. Usuglašen stav je 300 elektorskih bodova za koji mi nismo, ali smo rekli prihvatit ćemo uvjetno ako je paket cjelina. Sve drugo su izmišljotine. Točno je što je Konaković kazao. Nije mogao vjerovati do koje mjere ćemo prihvatiti uvjete SDA. Onda sam ja stao. Rekao sam pregovaračima da ću sve prihvatiti i da će vidjeti da će opet SDA sve odbiti. I to se dogodilo, rekao je Čović.

Naveo je kako “Bakir Izetbegović blokira sve u FBiH”. Naveo je kako direktor FUP-a ne može biti Hrvat već tri godine te kako ne želi citirati Izetbegovića kako je to objasnio jer nije ugodno ušima, prenosi N1.

O trošarinama i fiskalnom paketu

Čović je kazao da će na sjednici Doma naroda pola točaka, od 28 ukupno, biti o fiskalnom paketu. Na pitanje osjeća li odgovornost za ovo stanje, kazao je:

Pratite kako će se tko ponašati. Učinio sam sve da zaštitim ključne elemente funkcioniranja BiH i da se vratimo u normalni politički okvir. Radim 24 sata na tome i ne osjećam odgovornost, poručio je Čović.

Bošnjački političar poručio HVIDRA-i: Odgovorite mi na ova pitanja o Čoviću

HSPF: Neustavni izbori su najbrži put za raspad BiH

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Čović igra poker sa 4 sedmice…. nema aduta…. mi smo prodani …kako vam više nije jasno. Bilo tko da je umjesto njega…muslimani neće pristati ni na što.. jer ZNAJU da smo ostavljeni i da nas mogu preglasavati bez posljedica i to rade.

 • Covicu!!!!!!

  slusaj glas naroda a ne stranih politicara i domacih tajkuna
  gledaj interese naroda
  kao sto vidis suzivota vec 500 godina nema pa kako bi ga moglo biti dalje
  ako ti neces doci ce mladi koji znaju i nemaju straha

 • Ajde polako idi ti u mirovinu vidiš i sam da do sada ništa dobra nisi učinio a kako misliš od sada.
  Izvući će mo se mi puno lakše bez tebe.

 • Covic i narod. Smijurija isto Bakir i narod. Dva mafijasa, cirkusanta. Cuj on Bakiru sve davao. Tko si ti da trgujes hrvatskim interesima, pozicijama i da nekom nesto dajes. Znamo da znas da uzimas tko i svi politicari. Covic, Bakir, Dodik. Trojka koja je drzavu opustosila sa svojim poslusnicima i podanicima. Njima dogovor i pravna drzava ne odgovaraju. Ovo je njihovo zlatno vrijeme..! Otimacine, pljacke, obmane i lazi, …

 • Rece Franjo Greguric prije nekoliko dana za Jutarnji list da od pregovora oko Izbornog zakona nece biti nista. A on je gazda nasim politicarima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.