Čović razgovarao s Banožićem: Relaksirati odnose kroz izmjene Izbornog zakona

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović i ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske Mario Banožić održali su bilateralni sastanak u Sarajevu.

Tijekom susreta dvojica visokih političkih dužnosnika razgovarali su o suradnji u sektoru obrane i aspektima u kojima Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu zajednički djelovati. Iskustva i potpora Republike Hrvatske kao punopravne članice Europske unije i NATO-a mogu ubrzati integracijske procese u BiH, kazano je na sastanku.

Izborni zakon BiH kao ključna politička tema i otvoreno političko pitanje nužno je regulirati kroz racionalan zakonodavni okvir koji će relaksirati međunacionalne odnose i omogućiti legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda.

U takvom unutarnjem ambijentu gdje ne postoji mogućnost diskriminacije, nametanja i majorizacije stvaraju se nužni preduvjeti sigurnosnog okvira koji je prijeko potreban za cjelokupnu regiju i prostor jugoistočne Europe. Hrvati kao konstitutivan narod uza sva Ustavom zajamčena prava pretpostavka su stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine, rečeno je tijekom susreta.

Na sastanku je zaključeno kako je strateško partnerstvo i prijateljstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine jamac dugoročnog razvoja i jačanja svih kapaciteta, ali i životnog standarda kako bi privukli investicije prijeko potrebne za kontinuiran rast i razvoj, priopćeno je.

Banožić je ranije razgovarao i s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem te otišao u posjet Središtu za obuku za operacije potpore miru (PSOTC) na Butmiru, gdje je održao izlaganje na temu “Uloga Republike Hrvatske u NATO-u i EU”.

(www.jabuka.tv)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.