Čović: Pravnim sredstvima spriječiti daljnju zlouporabu izbornog procesa u Mostaru – Jabuka.tv

Čović: Pravnim sredstvima spriječiti daljnju zlouporabu izbornog procesa u Mostaru

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović uputio je novo pismo predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u kojem ih obavještava da je u utorak službeno podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH protiv predsjednika i članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi.

Kako navodi, postoji mnogo elemenata nezakonitih i institucionalno neprihvatljivih radnji koje im se stavljaju na teret, od kojih su im mnoge već ranije predočene, a došlo se i do novih spoznaja koje predstavljaju elemente za kazneni progon.

Ti elementi obuhvaćaju kronologiju prethodnih “propusta” na koje smo blagovremeno upozoravali, a koji su evidentno poslužili kao priprema terena za organizirano, plansko i koordinirano otuđenje vijećničkih pozicija u većinski hrvatskim izbornim područjima u korist probošnjačkih stranaka. Ukratko, umjesto da zajedno proslavimo dan mostarskih izbora kao praznik demokracije, svjedočili smo nedopustivim zloporabama i besprizornoj krađi, tj. udruženom kriminalnom djelovanju državne institucije Središnjeg izbornog povjerenstva i bošnjačkih političkih subjekata koji su svojevremeno u tu instituciju instalirali svoje stranačke poslušnike, čime je stvorena nelegalna situacija, ističe se u pismu.

Čović navodi da ne treba posebno naglašavati koliko je “opasno i drsko u gradu koji je primjer postkonflitkne lokalne sredine koja zahtijeva uvijek brižan i delikatan pristup, balans i ravnotežu poduzimati takve radnje koje destabiliziraju odnose i unose nemir između Hrvata i Bošnjaka“.

Uzimajući u obzir sve navedeno, već sada su izbori duboko kompromitirani na način da pobrojane nepravilnosti i nezakonitosti, koje će sasvim sigurno biti predmet sudskog postupka, nije moguće korigirati upornim prebrojavanjem glasova. Zbog obilnog dokaznog materijala koji potkrepljuje navedene indicije za očekivati je očitovanje Tužiteljstva i Suda o zavjereničkom karakteru djelovanja Središnjeg izbornog povjerenstva u sprezi s bošnjačkim političkim subjektima, primarno u smislu planskog fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti u većinskim hrvatskim područjima te suučesništva u pratećim zavjereničkim malverzacijama kojima su izravno favorizirani bošnjački politički subjekti.

Zbog svega toga suočeni smo s realnim rizikom da rezultati provedenih izbora, koji su epilog udruženog manipulativno-kriminalnog djelovanja u koje je uključena i institucija Središnjeg izbornog povjerenstva u aktualnom sastavu, budu sudski i politički osporeni. Takvo što nas zasigurno vraća na početak procesa, ali u daleko lošiju poziciju od one u kojoj smo bili uoči pregovora, što, duboko sam uvjeren, nitko od nas ne želi, ističe Čović.

U pismu upućenom voditelju Izaslanstva Europske unije u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku Valentinu Inzku, američkom veleposlaniku Ericu Nelsonu i voditeljici Misije OESS-a Kathleen Kavalec, Čović ih poziva da pomno pratite razvoj situacije kako bismo “pravnim sredstvima kroz nadležne institucije Bosne i Hercegovine ispravili nepravdu i spriječili daljnju zlouporabu izbornog procesa u Gradu Mostaru”.

Obrađeni svi glasovi u Mostaru

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Dakako ako ne može nikako drugačije može pošteno. A šta će mo sa mostarskim gigantima poput aluminijskog sokola i drugih. Kad će izborni zakon. Obećajte nešto narodu za Novu godinu.

 • Šta kmečiš sada? Pa cijeli svoj tzv. politički vijek ti počiva na prijevarama i muljažama. Žalosno je samo što u nas Hrvata ima još onih koji biraju tebe i takve kao ti, ali to su ucjenjeni ili uhljebljeni ljudi. Zato je tako.

  • Jure izborni prije da mogu glasati za koga ja hocu.Sada mogu glasati za Covica ili Komsica.Ipak je Covic bolji od Komsica.Ne branim ga , ali Sejdo je veliko,velilo zlo sto se dogodilo Hrvatima bih.

   • To je tvoj izbor od ovog drugog se ne nadam da bi mogao nešto dobro uraditi za Hrvate zato bi radije njemu kad bi morao dati glas da a ovaj prvi je dokazana varalica i lažov ništa nije ispoštovao što je obećao.

  • Da nije njega završili bi ko manjina, ukinutih županija, a politički predstavnici bi bili u vrh glave ko Pupovac u Hrvatskoj.

   • Pa šta ti politički predstavnici rade za narod, evo migranti samo što nisu došli, zayebajete nas, uhljebite se, rješavate svoje privatne stvari, hvalite se stvarima koje se skoro događaju po inerciji, čuj da nije njega, hallo ba

   • Anonimno,bas tako slazem se.Bili bi manjina bez zupanija.Izivljavali bi se na nama.U vlasti bi bili tipovi kao Jurisica,Budimira,Lijanovica,Komsica itd.

     • Malo pogledaj šta sve te nirmalne zemlje imaju i kakva je federalizacija u njih. Federalne jedinice, autonomne pokrajine ima mnogo država pa im nije toliko bitno ni tko je premijer ni predjsednik za većinu stvari jer je napravljena decentralizacija.
      I da mnogi svjetski lideri su nacionalisti veći od ovih naših.

   • Manjina smo mi odavno postali, samo što to svi ne vide, a zar nije zlo podržavanje republike srpske, nastale na zločinačkom protjerivanju Hrvata iz Posavine. Isto su zlo i dobročinitelj i Sejdo, naravno za poštene Hrvate koji dugoročno vide i razumiju.

  • Napravio je to što kao Hrvat i demokrat prihvaca ovakav Izborni zakon, i govori u ime naroda koji ga nije izabrao. On je oličenje majorizacije i hodajuci dokaz nepostenja prema Hrvatima. Neka i on kaze da Izborni nije posten pa neka se kandidira kao Hrvat socijaldemokrat među nama.
   Ovlasti nema prevelike ali ima bitne, bira veleposlanike i “naš” je veleposlanik na međunarodnoj sceni a govori kontra nas

 • Svi znaju samo kritizirati i govoriti kriv za ovo, ono a kad ih upitas sta bi vi drugacije uradili uvijek tisina i zbunjeni pogled. Kad ode on ostat cete vi bez izgovora ovako je najlakse samo po jednom covjeku. Pisite sta hocete ali da bar imamo jos 5 ovakvih

 • Ovaj kriminalac je toliko blizu a toliko dakeko od novog zatvora u Sarajevu sve opljackano gdjeje LOVA 204,5 miliona maraka iz ALUMINIJuma, pa poslije ove konstatacije pitanje je jesmo li mi pripadnici turbo folk vjerske zajednice ili smo gradjani B-H.

  • Firma se zove Aluminij, genitiv je Aluminija a ne Aluminijuma osim ako pričaš tzv. bosanski . U ime Dragana hvala što te bezvezarije pišeš tako nepismeno pa da je svima jasno da samo glup i neobrazovan seljak može takvo nešto napisati.
   Za pare uz Aluminija obrati se Bradvici, Prndelju i ekipi Platforme koji su od HDZovca Mije Brajkovića naslijedili firmu u plusu 80 milijuna KM 2008 a 2013 je Bradvica zapomagao da nema para.

 • kakva je razlika izmedju njih svi su bili jugosloveni i po čemu ih vi razlikujete što su dobro napravili za ove jadne ljude opljačkali dizali cjene i smanjivali plate ne valja ni jedan zlo od čovika protjerali omladinu svoje uveriguze smistili što ih bog prije pozove sebi bolje nama i da nije kredita mmf eu fondova što daju za migrante ne znam kako bi oni vodili državu

 • raskopana je da je bilo u interesu vlasti i da vole oni ovu bih nebi je ovoliko oderali oni su tamo da je unište i trajaće dok se mogu krediti dizati čim zavrnu slavinu pokoj joj duši gasi se

 • Covicu pravnim stedstvima se trebalo boriti za pljacku Sokola, Zitoprometa, Aluminija, Eroneta, EP- HB, .. Sve ste vi to unistili i opljackali. Za sve ti Dragane znas. Central Osiguranje, Aerodrom Mostar itd. Sve su to vase igre igrepljacke i unistenja svega sto vrijedi. I sve zavrsi u dzepovima vas 15-20 lopina..

 • Ko o cemu najvise govori… pa lopov o krađi. Lopov obicno misli da je netko nesto ukrao. To mi nije nikad palo na pamet. Nemam iskustva sa tim.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.