Čović povodom Dana državnosti: Povod za jednakopravnost naroda

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je na izgradnju ”europske BiH” s ravnopravnim konstitutivnim narodima u povodu Dana državnosti koji se u subotu posebno ne obilježava na većinskim hrvatskim područjima osim što je taj dan neradni.

U objavi na svom profiluu na društvenoj mreži X Čović je naveo kako se obilježavanjem Dana državnosti potvrđuje nepokolebljiva predanost Hrvata izgradnji ”stabilne, napredne i europske BiH”.

Poštujemo punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda u izgradnji bolje budućnosti za sve, stoji u objavi na engleskom jeziku na Čovićevu profilu na mreži X.

Hrvatske stranke u BiH godinama upozoravaju da Hrvati nisu ravnopravni s druge dva naroda u toj zemlji. Srbi imaju vlastiti entitet – Republiku Srpsku, a Bošnjaci preglasavaju manje brojne Hrvate na području Federacije BiH birajući im predstavnike u vlasti, piše Hina.

U spomen na Zasjedanje antifašističkog vijeća narodnooslobodilačke borbe (ZAVNOBIH) 25. studenog 1943. godine, taj se datum obilježava tek u jednome dijelu zemlje, uglavnom u dijelu Federacije BiH gdje su Bošnjaci većina.

U većinskim hrvatskim sredinama ovaj je datum neradni dan, no uopće se ne obilježava posebnim manifestacijama.

Dan državnosti BiH: Praznik kojeg dva konstitutivna naroda ”ne doživljavaju”

Istodobno, u Republici Srpskoj ne priznaju 25. studenog kao Dan državnosti BiH.

Vlasti RS-a zabranile su održavanje skupova tim povodom u Mrkonjić Gradu gdje je 25. studenog 1943. održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a te je prihvaćena rezolucija koja poziva na jednakopravnost triju naroda i očuvanje BiH u okviru nove Jugoslavije.

Zbog prijepora u BiH nije usvojen Zakon o državnim praznicima, pa je obilježavanje ZAVNOBIH-a zaostalo iz vremena bivše državne zajednice, javila je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

25 komentara

  • Tito, popišam ti se na gadljivi nick koji si odabrao. Jesi li imao išta drugo?
   ZAVNOBIH slve samo budale i demagozi, kao na primjer Željko Komšić. On je glavni u kršenju odredbi ZAVNOBIH – a. Baš mi je drago što su mu Srbi zabranili dolazak u Mrkonjić Grad, iako je polusrrbin. Njegov ujak Marjan Stanić bio j četnički zapovjdnik (vojvoda). Poznat je po klanju muslimana oko planine Ozren, te po pljački i paljenju kuća. Sličan mentalni sklop kao i član Predsjedništva BiH. Zamislite, njegovi su uzori ujak vojvoda Stanić, Josip BrozTito i AlijaIzetbegović – tri zločinca iz svake konstitutivne nacionalnosti: srpske, hrvatske i muslimanske. Zato je Sejdo popularan među multietničarima. Još je više popularan među alkoholičarima, a može biti popularan i među demagozima, prevrtljivcima, lažljivcima i sličnim kurvanjskim sinovima.
   A ti Tito, slašis tim posranimi zločinačkim nickom!

 • kako može biti….. dan državnosti…… neŝto, ŝto je na prvim slobodnim izborima 1990 godine odbačeno sa 95% od svih Naroda u BiH kao komunistički proizvod.

 • Ovi sto se kunu u Zavnobih sprovode dekleraciju mladih muslimana i bore se za Islamsku BiH. Valjda je to svima do sada jasno. Cetiri puta ti isti bosnjaci, muslimani hrvatima svojim glasovima namecu, biraju Komsica, Komsica koji mrzi svoj narod koji kao on prestavlja i sve radi zajedno sa svojim nalogodavcima da ga svede na nacionalnu manjinu. To su ti zagovornici suzivota i Zavnobiha. Licemjeri najveci. A ovi nasi poltroni komunjare sve ce činiti i pricati demagogiju samo da su u vlasti. 28 god od rata hrvati u BiH su sad ugroženiji nego 1996 i imaju puno manja prava u BiH kao jedan od tri konstitutivna naroda. Bosnjaci nikada dragovoljno nece hrvatima dati ono sto su im vec preoteli da im biraju clana presjednistva i tako imaju dva bosnjacka clana presjednistva i iduce je da im preotmu dom naroda tako sto ce oni kroz svoje stranke kandidirati neke hrvate koji ce sprovoditi njihove projekte. Nametanje Kristijana Schmidta novih odluka pred posljednje izbore je put ka tome. Sada su im stvoreni preduvjeti da nam preuzmu i Dom naroda sto je puno važnije nego mjesto clana presjednistva. Samo nametanjem neke nove odluke visokog prestavnika i OHRA moze se ispraviti ova greska koja je svjesno ili nesvjesno napravljena u Dejtonu. Nase vode se za to ne znaju izboriti, njima su puno preci osobni interesi a ove teme su aktualne 3 mjeseca pred izbore i onda se o tome cuti.

 • Zašto su stanovnici b i h uzeli svojoj valuti ime k m kada je naveliko u opticaju bila novćanica r h kuna.i to je dokaz da volimo tuđe a ne da se međusobno uvažavamo tuđinci nam uvijek kroje sudbine a miiii ovčice bllleee.

 • Pajdo u godinama si kad se približava odlazak s ovog svijeta.Okani se više palamuđenja.Ima još pametnih Hrvata nije se valjda svelo na vas dva tri.Znaš da ti više niko ništa ne vjeruje sem oni uži krug oko tebe što moraju radi sebe.

 • S Kočerina sam ,ali brate ovaj je toliko postao odvratan,dosadan,sto naš svit kaže teški jebivitar da ga ne mogu smislit više.Samo da napomenem u njegovo ime..živio drug Tito,živik savez komunista Jugoslavije ..pa onda živio UJDI..I ZA KRAJ “ZNA SE- HDZ”..podudlaj ga prevarantu a još više ulizice oko tebe jer su gori još stotinu puta od tebe.Čudimo se što je masu katolika nekad prešlo na islam..pa i vi ste izdali isto ko i oni tada samo su posljedice vašeg ponašanja još pogubnije jer su se oni tada branili kao, nekim ZULUMOM.a u vas je u pitanju pohlepa,neznanje ,primitivizam ,poltronstvo,podaništvo.Jednostavno vi ste nitko u ništa..

 • Sv Nedjelja danas i predbožićmo vrime ,uživajmo u vjerskoj idili i brez sijanja mržnje.
  Sve je prolazno dobra djela ostaju .

 • Komentare procijepljenih HDZovca ocekujte tek sutra, sutra su na svojim “radnim” mjestima, a danas su po misama, kavama, ruckovima i Blidinjama.

 • Petokolonasi, bivsi istaknuti komunisti, udbasi, narkodileri, kamatari, ratni profiteri u prvim redovima u Crkvi. Obican covjek, vjernik od njih ne moze do prvih klupa. To su ta moderna vremena. A i svećenicima, cast malom broju poštenih svećenika su draži ti i takvi ali sa lovom…

 • Sejde Komsica majka je Srpkinja s okolice Kupresa djed mu bio četnicki vojvoda kao i Ujko, a zena mu je muslimanka pogodite koje on.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.