Čović pisao Inzku i PIC-u: Hrvati su žrtve

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku i veleposlanicima zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, koje Fena prenosi u cijelosti.

„Kao hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora Bosne i Hercegovine i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u čije primarne obveze spada skrb o legitimnim interesima i potrebama Hrvata, jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH, obraćam se vama kao ovlaštenim predstavnicima država koje nose neporecivo najveći dio međunarodne odgovornosti za postojeće stanje u Bosni i Hercegovini, uključujući i pitanje ustavno zajamčene ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda.

Obraćam vam se u trenutku u kome su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi ove zemlje, po tko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH, nego i stabilnost cijele regije.

Zbog sustavne i povremene eskalacije spomenutih problema, te zbog težine posljedica i rizika koje u ovom trenutku proizvode, kako za Hrvate tako i za BiH u cjelini, osjećam potrebu i na ovaj način ukazati na karakter i genezu tih problema, a posebice na odgovornost svih aktera koji su doveli do njihovog nastanka, održavanja i pogoršanja.

Ozbiljnost situacije, kao najodgovornijeg političkog predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata, obvezuje me da jasno i glasno izrazim političke stavove ogromne većine moga naroda kojeg predstavljam.

Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednje dvije decenije sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Daytonskim, a prethodno i Washingtonskim sporazumom.

Podsjećam vas da su države koje predstavljate jamčile provođenje tih sporazuma kojima je prekinut razarajući rat u BiH i koji su temelj njenog ustavnog poretka i suvereniteta.

Primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, na žalost su izrazito brojni.

Ovdje navodim samo najdrastičnije:

– Nelegitiman izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka u dva mandata, omogućen drastičnom zlouporabom odredaba postojećeg Ustava i Izbornog zakona kroz političke postupke oštro suprotstavljene samom Ustavu i odredbama o ravnopravnosti naroda. Bošnjaci, naime, mogu presudno utjecati na izbor Hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Faktički, mogu potpuno samostalno, bez ijednog hrvatskog glasa izabrati Hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok Hrvati ne mogu na bilo koji način bitno utjecati na izbor Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

– Teške zlouporabe amandmana na Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH koje su donijeli inozemni dužnosnici, a koji su rezultirali sastavljanjem vlada toga entiteta suprotno političkoj volji legitimnih političkih predstavnika najmanje 70 % Hrvata u BiH. Podsjećam vas da su danas i dalje na snazi sporna pravila po kojima bošnjačkim glasovima može biti izabrana 1/3 izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, dok je 1/3 po klubovima dovoljna za imenovanje Predsjednika i Vlade FBiH (podsjećam na takozvane vlade Alijanse i Platforme). Neprihvatljiv je rizik da, ukoliko Bošnjaci tako odluče, Hrvati nemaju

utjecaj na odlučivanje u Domu naroda Parlamenta FBiH, a time niti na izbor i imenovanje Predsjednika i Vlade FBiH.

– Nametnute izmjene Ustava FBiH kojima je ravnopravna zastupljenost Hrvata u tijelima izvršne vlasti Federacije i njihova mogućnost ravnopravnog odlučivanja u tim tijelima stavljena u izravnu ovisnost o volji političkih aktera koji predstavljaju interese Bošnjaka. Ukoliko Hrvati i uspiju imati svoje legitimne predstavnike u Vladi FBiH, kao što je to trenutno slučaj, postojeća pravila i odnos snaga u Vladi tog entiteta stavlja ih u inferioran položaj, jer Vlada FBiH može donositi sve odluke bez njihovih glasova, dok, s druge strane, niti jedna njihova odluka ne može biti usvojena bez pristanka bošnjačkih ministara u Vladi FBiH.

– Zlouporabe spomenutih institucionalnih promjena na način koji izravno šteti egzistencijalnim interesima Hrvata, od nepravedne raspodjele prihoda od neizravnih poreza, preko prostornog planiranja i neravnopravnosti na razini Javnog RTV sustava, pa do uspostave neustavnih ministarstva u Vladi Federacije BiH i općenito uzurpiranja županijskih nadležnosti u korist entitetske razine vlasti na kojoj bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati.

Obzirom da niti jedna od spomenutih anomalija nije nastala voljom legitimnih predstavnika Hrvata, već upravo suprotno njihovim snažnim prosvjedima i mnogo puta ponavljanim energičnim pozivima da se pobrojane zlouporabe eliminiraju, u cijelosti odbijam bilo kakvo pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktualnu krizu u FBiH i BiH. Tu krizu nedvojbeno smatram izravnom posljedicom simultanog i sustavnog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata, već i elementarnu stabilnost, pa i opstojnost BiH kao države.

S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma niti unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH, te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njenom teritoriju, ne samo pripadnicima tri konstitutivna naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima.

Jednakopravnost se može ostvariti na više načina i kroz više različitih modela. Jedan od njih je unutarnja teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, drugi dosljedna federalizacija cijele BiH kroz uspostavu tri ili više federalnih jedinica u kojma bi sva tri naroda bili konstitutivni, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstituivnih naroda imao većinsku poziciju.

Hrvatsko pitanje se može riješiti i bez teritorijalnog preustroja. Za to je dovoljno kroz ustavne i promjene izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Washingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava Federacije BiH. Pri tome, one reforme koje su bile pozitivne i nisu kompromitirale konstitutivnost ne treba dovoditi u pitanje.

Danas Hrvati nemaju nikakve mogućnosti utjecati na prekid političkih procesa pogubnih za opstojnost BiH (politike podjela i unitarističko-asimilacijske politike), pa čak ni ravnopravno odlučivati o svojoj političkoj sudbini. U sadašnjim okolnostima put kojim ide BiH jednostavno ne ovisi o Hrvatima, čega su žrtve i oni sami i njihova država BiH koju kao konstitutivan i državotvoran narod priznaju, poštuju, vole i grade.

Upravo Hrvati Bosne i Hercegovine, usuđujem se reći jedini iskreno, svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Europa, a osobito Europska unija kojoj toliko težimo i želimo biti dio. Upravo to i jeste bio motiv da upravo mi budemo pokretači i

nositelji ovoga zahtjevnog procesa integriranja, kao jednog od najbitnijeg čimbenika koji će jamčiti stabilnost i opstojnost BiH.

Srdačno vas pozdravljam u nadi da ćete u cijelosti sagledati ozbiljnost postojeće situacije u BiH, njenu ukupnu pozadinu i rizike koje proizvodi, kao i da ćete uvažiti značaj gore navedenih načela i institucionalnih mehanizama za trajnu stabilizaciju prilika u BiH, kako bi ova zemlja konačno mogla dati svoj puni doprinos regionalnoj i europskoj stabilnosti, navodi se na kraju pisma hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića upućenog visokom predstavniku i veleposlanicima zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

(Fena)

23 komentara

  • zbog takvih kao ti “anonimno”, čudimo se kako nemamo nikakva prava i kako opada broj samih Hrvata, sram neka te bude blatiti predstavnika Hrvata u BiH koji se zalaže za nas Hrvate, a usput mogao si ti se zamijeniti s njime na nekoliko sati da vidimo kako ćeš obavljati funkciju hrvatskog člana Predsjedništva, mislim da bi istog dana odustao

   • @anonimno2 to ti sarkasticno ili si toliko zatupljen??? Ne bi bilo zgodno bit u njegovoj kozi posto i on sam zna koliko optuzbi za gospodarski kriminal ima u ladici za njega pa mu nije zgodno spavat. Dao je lazno optuziti nevinog generala Jelica za slobodu svog dupeta. Stalo mu je do nas koliko i bakiru i miloradu. Da mu je stalo nasao bi nacina da sprijeci masovni odlazak mladih u zapadne zemlje…stalo mu je samo do sebe i do svojih od kojih ima koristi! Obicna prilivoda od komunjare koji je htio sacuvat jugu dok su branitelji ginuli a sad je nas zastitnik! Di je bio devedesetih? Obicni dezerter, eto tko je! Taj nam nece pomoci!

 • Apsolutno se slažem sa prvim komentarom. Pa valjda je svakome normalnom jasno da nas tlači grupa od pedesetak ljudi koji upravljaju svime bitnim kod hrvata u ovoj državi. Svi ostali su njihovi taoci i žrtve. Nije mi jasno do kada će narod nasijedati na ovakve floskule i demagogiju vodećih hrvatskih političara u BiH?!

 • bravo dragane, aje neka i ti svako 4 godine jedan dopis za javnost uradis sa svojim saradnicima za inace iskrene hrvate domoljube…koji ulaze u supak ma kolko on uzak bio

 • Ja mu sve vjerujem,nikad nas nije slagao pa valjda neće niti sada.Dragan je od riječi,pošten i odgovoran političar i čovjek.

 • Priko svega bi priša ali priko izdaje generala Zlatana Mije Jelića nikad.Jebi se ti i tvoje diljenje poslova po elektru i državnim službama,pogotovo na aerodromu u Mostaru…
  Aerodromu kojeg su oslobodili od velikosrpskog zločinca upravo momci pod znakovljem kojeg si zabranio da se nosi u Knin,jer su ti sugerirali iz Banja Luke…
  Ćao druže nek ti sitne duše služe…

 • upravo zbog tebe nemamo niti ćemo moći imati ikakva legitimna prava kao Hrvati dok blatiš i pljuješ na predstavnika Hrvata u BiH, sram neka te bude, zamijeni se s njime na nekoliko sati pa da vidimo kako ćeš obavljati tu funkciju, mislim da ne bi dočekao sutrašnjeg dana od dana početka rada

 • Molio bih ovu gospodu što prozivaju da kažu kako bi oni riješili situaciju? Prema njima BiH je fer uređena Hrvati svoje,Srbi svoje,Bošnjaci svoje,međunarodna zajednica se ne miješa,Inzko je samo pasivni promatrač itd. DAjte riješenja da se nađete na poziciji moći što bi to uradili? Siguran sam da bi i Inzko i Bakir samo rekli “pa pajdo što prije niste rekli?! Može,sve potpisujem”

  • Koji stranacki vrhovnici su potpisali ukidanje hr hb? Danas ista ta ekipa za koju ovaj prilovoda radi sa ovim skupljaju glasove postenih hrvata radnika. Ovo je manipulacija i nista drugo…on moze puno bolje da zeli ali ne zeli raditi za svoj narod vec se preko tog svog naroda bogati…eno ti vile dole u mostaru. Imaju li to npr austrijski politicari??? Ako je koji tamo na sumnjiv nacin takvo sto stekao ne bi ostao dulje od 3-4 godine slobodan jer je austrija pravna drzava dok u nas vlada mito i korupcija gdje su zajedno skupa svi politicari iz svih naroda jer je njima dobro tako i jedni druge stite manje vise! I onda nam je kriv svak samo nisu politicari zato sto se iseljavamo?? Ma daaaaaj…ne prdi

 • Ovaj anonimno s veliki A , samo visi po portalima i laje ko kerče od jutra do sutra. Radi takvih lajatora mi Hrvati upravo u ovoj zemlji nikako ne možemo imat svoja prava ,jer neki drugi upravo u našoj razjedinjenosti ,vide našu propast. Zato uzmi motiku i radi nešto , nemoj samo lajat ko pašče i pljuvat u posudu iz koje jedeš.

 • A anonimno sa malo “a” je očito jedan od onih koji pripadaju povlaštenoj stranačkoj kasti “vođe” od hrvata , pa se ovako silno trudi braniti ono što se obraniti ne može. Stanje je onakvo kako ga prikazuje anonimno sa veliko “A”, kao i većina drugih komentara. Vodeći hrvataki političari su dotakli samo moralno dno. Mito, korupcija, nepotizam, kriminal, pljačkanje svoga naroda, osobni, a ne opći interesi i drugo nepodopštine su njihov stil i jedini smisao rada i političkog djelovanja.

 • PODRŠKA GENERALU ZLATANU MIJI JELIĆU…
  POŠTO SU GA ZABORAVILI SVI IZ POLITIKE,EVO NEK ČOVIK ZNA DA GA OBIČNI LJUDI NISU ZABORAVILI…

 • Drug Dragan Čović – Gago je jedna obrazovana, mudra i staložena osoba. Osoba spremna na kompromise i koja uvažava stajališta svih sugovornika koje pažljivo sluša. Rođeni vođa koji se nesebično stavlja na raspolaganje svima kojima treba, kako u ulozi zaštitnika nemoćnih, tako isto i kao obrambeni bedem prema agresorima. Domoljub iznad svega(isključi 91′-95′), nesebičan u darivanju sebe svima. Jedan od najvećih i najutjecajnijih osoba suvremene hrvatske političke, gospodarske, znanstvene(akademik) i kulturne scene. Osoba koja živi i izvan i iznad svoga vremena, sposobna da sagleda konceptualna složena rješenja nevidljiva očima prosječnog intelektualca. Sretan je narod koji ga ima za vođu i ta sreća je uzajamna jer ga narod podupire sa preko 90%-tnim povjerenjem. Uvijek pronalazi optimalna rješenja modela demokracije koja počivaju na principima jednakosti kroz koju istače svoju snagu djelovanja. Izuzetno inteligentno i pragmatično je iskoristio sve raspoložive hrvatske potencijalne ljudske resurse koji su uključeni u javne resurse od države do općine. Skoro da je nemoguće postići ovoliko jedinstvo zajedništva koje je on postigao da svi ljudi koje je osobno angažirao djeluju ovoliko skladno i sukladno. Njegova autonomnost i samostalnost čini ga različitim od drugih, posebno u ustrojstvu stranačke oligarhije koju je pozitivno prenio i na državnu oligarhiju, tako da je utemeljio vlastitu agendu i svoje osobne načine djelovanja predstavio i pretočio kao državnu agendu sukladnu EU vrijednostima kojima BiH korača krupnim koracima, od momenta njegovog predvodničkog dejstva. Izgradnjom mnogih mostova komunikacije premostio je jaz između naroda i režima, između naroda i naroda, između pojedinca i naroda. On je svjetlo u tami, svjetlo na kraju tunela koje nas privlači i povlači i izvlači iz beznađa svakodnevnice, jer narod zna da on izdati ne zna, ne može i neće. On nema iluzija o nemogućnosti bilo čega, on ima rješenja za sve. On je svjestan svoje važnosti, kao što su je svjesni i drugi, koji ipak njegovu skromnost nastoje iskoristiti kao njegovu popustljivost i slabost, što im se brzo obije o glavu kada vide da je to kamen temeljac demokracije i jednakopravnosti, bez koje se ne može početi gradnja zajednice naroda u državi BiH. Pitanje je može li se otići dalje? Ma može. On je direktnu moć anonimnih masa pretočio kroz sebe u direktnu moć naroda i države koj/oj/emu pripada. Pravo pitanje ovdje je udaljenost u vremenu kaskanja drugih izabranih državnika iza njega. Demokratski princip nije princip suvereniteta koju će presuditi Visoki predstavnik, već njegova(Čovićeva) težnja za logikom konsenzusa kojom eliminira logiku konflikta, kojom svjedočimo već više od četvrt stoljeća na ovim prostorima. Humanitarac na djelu koji je podsjetnik na konsenzus, uvijek spreman i na kompromis i na konfrontaciju, u nastojanju da zaustavi zbjegove ljudi iz ovih krajeva, neopterećen etičnim i nacionalnim identitetom. Kako nam je dragi Bog podario njega, a on sebe nama, moramo to iskoristiti i sve njegove potencijale staviti u funkciju unutar hrvatskoga kolektiviteta. Ne smijemo ograničavati moć njegova suvereniteta jer bi to automatski značilo i obustavu hrvatske narodne moći u zajednici naroda države BiH. Trebamo biti spremni izaći na referendum i poduprijeti njegove ideje, prihvaćanjem njegovih uvjeta i kroz kompromise, jer to je najbolje za hrvatski narod u BiH. Prihvaćanjem reformske agende, ne prihvaća on novi ekonomski neoliberalni kredo, niti prihvaćanjem novog Zakona o radu uništava javne službe, sustave socijalne sigurnosti i/ili sve forme društvene solidarnosti, već otvara put zanemarenim mladim snagama koje će imati jednaku šansu, što do sada nije bilo u praksi u BiH. On zavodi red u totalnu konfuziju koja je zavladala među dosadašnjim dominantnim ideologijama, i biti će u budućnosti predmet izučavanja filozofskih, političkih, ekonomskih i vjerskih prvaka, jer ovo je pravi i jedini mogući odgovor na konstantno jačanje desnice koje je već jednom iznjedrilo totalne i totalitarne sukobe u Regiji. On je apaurin za nacionaliste i andol za umorne kao i preventivni multivitamin za mlade, žedne i željne rada i znanja. Kao sveučilišni djelatnik koji radi na promociji univerzalističkih vrijednosti, onda će nova intelektualna elita odgojena na njegovim vanvremenskim idejama biti i njegova najveća ostavština narodu koji je imao čast da ga ima u svojim redovima.

 • drug gago je jedna obrazovana, mudra i staložena osoba. Osoba spremna na kompromise i koja uvažava stajališta svih sugovornika koje pažljivo sluša. Rođeni vođa koji se nesebično stavlja na raspolaganje svima kojima treba, kako u ulozi zaštitnika nemoćnih, tako isto i kao obrambeni bedem prema agresorima. Domoljub iznad svega, nesebičan u darivanju sebe svima. Jedan od najvećih i najutjecajnijih osoba suvremene hrvatske političke, gospodarske, znanstvene i kulturne scene. Osoba koja živi i izvan i iznad svoga vremena, sposobna da sagleda konceptualna složena rješenja nevidljiva očima prosječnog intelektualca. Sretan je narod koji ga ima za vođu i ta sreća je uzajamna jer ga narod podupire sa preko 90%-tnim povjerenjem. Uvijek pronalazi optimalna rješenja modela demokracije koja počivaju na principima jednakosti kroz koju istače svoju snagu djelovanja. Izuzetno inteligentno i pragmatično je iskoristio sve raspoložive hrvatske potencijalne ljudske resurse koji su uključeni u javne resurse od države do općine. Skoro da je nemoguće postići ovoliko jedinstvo zajedništva koje je on postigao da svi ljudi koje je osobno angažirao djeluju ovoliko skladno i sukladno. Njegova autonomnost i samostalnost čini ga različitim od drugih, posebno u ustrojstvu stranačke oligarhije koju je pozitivno prenio i na državnu oligarhiju, tako da je utemeljio vlastitu agendu i svoje osobne načine djelovanja predstavio i pretočio kao državnu agendu sukladnu EU vrijednostima kojima BiH korača krupnim koracima, od momenta njegovog predvodničkog dejstva. Izgradnjom mnogih mostova komunikacije premostio je jaz između naroda i režima, između naroda i naroda, između pojedinca i naroda. On je svjetlo u tami, svjetlo na kraju tunela koje nas privlači i povlači i izvlači iz beznađa svakodnevnice, jer narod zna da on izdati ne zna, ne može i neće. On nema iluzija o nemogućnosti bilo čega, on ima rješenja za sve. On je svjestan svoje važnosti, kao što su je svjesni i drugi, koji ipak njegovu skromnost nastoje iskoristiti kao njegovu popustljivost i slabost, što im se brzo obije o glavu kada vide da je to kamen temeljac demokracije i jednakopravnosti, bez koje se ne može početi gradnja zajednice naroda u državi BiH. Pitanje je može li se otići dalje? Ma može. On je direktnu moć anonimnih masa pretočio kroz sebe u direktnu moć naroda i države koj/oj/emu pripada. Pravo pitanje ovdje je udaljenost u vremenu kaskanja drugih izabranih državnika iza njega. Demokratski princip nije princip suvereniteta koju će presuditi Visoki predstavnik, već njegova(Čovićeva) težnja za logikom konsenzusa kojom eliminira logiku konflikta, kojom svjedočimo već više od četvrt stoljeća na ovim prostorima. Humanitarac na djelu koji je podsjetnik na konsenzus, uvijek spreman i na kompromis i na konfrontaciju, u nastojanju da zaustavi zbjegove ljudi iz ovih krajeva, neopterećen etičnim i nacionalnim identitetom. Kako nam je dragi Bog podario njega, a on sebe nama, moramo to iskoristiti i sve njegove potencijale staviti u funkciju unutar hrvatskoga kolektiviteta. Ne smijemo ograničavati moć njegova suvereniteta jer bi to automatski značilo i obustavu hrvatske narodne moći u zajednici naroda države BiH. Trebamo biti spremni izaći na referendum i poduprijeti njegove ideje, prihvaćanjem njegovih uvjeta i kroz kompromise, jer to je najbolje za hrvatski narod u BiH. Prihvaćanjem reformske agende, ne prihvaća on novi ekonomski neoliberalni kredo, niti prihvaćanjem novog Zakona o radu uništava javne službe, sustave socijalne sigurnosti i/ili sve forme društvene solidarnosti, već otvara put zanemarenim mladim snagama koje će imati jednaku šansu, što do sada nije bilo u praksi u BiH. On zavodi red u totalnu konfuziju koja je zavladala među dosadašnjim dominantnim ideologijama, i biti će u budućnosti predmet izučavanja filozofskih, političkih, ekonomskih i vjerskih prvaka, jer ovo je pravi i jedini mogući odgovor na konstantno jačanje desnice koje je već jednom iznjedrilo totalne i totalitarne sukobe u Regiji. On je apaurin za nacionaliste i andol za umorne kao i preventivni multivitamin za mlade, žedne i željne rada i znanja. Kao sveučilišni djelatnik koji radi na promociji univerzalističkih vrijednosti, onda će nova intelektualna elita odgojena na njegovim vanvremenskim idejama biti i njegova najveća ostavština narodu koji je imao čast da ga ima u svojim redovima. živio drug gago!

 • Drug Gago pred svima pada na koljena i pokorava se. Briga njega Hrvate i HR. Glavno da je njemu dobro. A takva je i vecina političara i u BH i HR.

Komentiraj: