Broj birača u BiH skoro jednak broju popisanih

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu zaključilo je Središnji birački popis za lokalne izbore zakazane za 2. listopada u koji je upisano 3.263.906 birača.

Budući da se broj birača približava broju popisanih u BiH (3.531.159), predsjednik SIP-a Ahmet Šantić pojasnio je da je SIP odgovorno za integritet tog popisa, ali da postoje i druge institucije koje rade na njegovom ažuriranju, kao što su matični uredi, ministarstva unutarnjih poslova te Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Šantić dodaje da stoga Središnji birački popis ovisi i od aktivnosti ovih službi i provođenju akata u vezi s matičnim knjigama umrlih i onih koji ostvaruju pravo za glasovanje nakon što napune 18 godina.

Nije mogao govoriti zašto je došlo do eventualnih disproporcija jer je nadležnost SIP-a da utvrdi vjerodostojnost Središnjeg biračkog popisa dodajući da je taj popis odraz pravog stanja, a popis su radile druge institucije.

”Popis stanovništva je odraz faktičkog stanja, dok je birački popis odraz stvarnog stanja odnosno pravnog stanja. Je li došlo do odstupanja to se može utvrditi”, pojasnio je Šantić.

Član SIP-a Branko Petrić upozorio je da je u BiH mnogo općina s većim brojem upisanih birača nego popisanih stanovnika, iznoseći podatak da iz izbora u izbore raste broj birača više od broja onih koji u tom razdoblju ostvaruju biračko pravo te je zatražio da se ovo pitanje detaljno razmotri.

”U odnosu na birački popis prije dvije godine 70.000 je novih birača. To je možda stvarno stanje, ali se mora utvrditi koji su to ljudi eventualno do sada bili bez dokumenata u BiH. Od dana raspisivanja izbora do danas birački popis ima 17.000 više birača”, tvrdi Petrić.

Zaključio je da je potrebno sa svim institucijama koje imaju veze s biračkim popisima napraviti analizu jer se broj birača približava broju popisanih stanovnika. Sve to važno je uraditi jer je Središnji birački popis osnova legitimnosti svih izbora.

Najavljeno je da će analiza biti urađena te da će to dostaviti i Parlamentarnoj skupštini BiH s prijedlogom mjera za rješenje ovog stanja stanja.

(Fena)

Komentiraj: