Čović otkrio što će biti ne bude li dogovora

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, izjavio je u Bruxellesu predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ako nema dogovora, izbora vjerojatno neće biti iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uvjeti za to, rekao je Čović.

On je u ponedjeljak u sjedištu Europskog parlamenta razgovarao s nizom sugovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko Izbornog zakona.

Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Europskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom.

Čović kaže da hrvatska strana u BiH ne želi ni razmišljati što će se dogoditi ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za europski put Bosne i Hercegovine, rekao je.

Ističe kako mu se čini da jedino hrvatska strana želi dogovor o Izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer ”joj odgovara status quo”.

U posljednje vrijeme znatno je pojačan angažman Sjedinjenih Država i Europske unije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli domaćim akterima da se dogovore oko neophodnih izmjena Izbornog zakona.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i ravnateljica pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst prošli su tjedan vodili još jedan krug pregovora s čelnicima vladajućih i oporbenih političkih stranaka čiji je cilj postići dogovor o promjenama izbornog zakona i ustava koji bi bio prihvatljiv za sve. Do sada ti napori nisu dali rezultata.

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Komentirao je i glasovanje o zaključku Kluba srpskog naroda o zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Čović i HDZ BiH podržali su 29. studenoga ideju o ukidanja Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

On je rekao da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida, kaže Čović dodajući da je time napravljena velika šteta procesima koji su u tijeku u Bosni i Hercegovini.

Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način, rekao je Čović.

Čović: Mogu se izbrisati svi prefiksi osim konstitutivnosti naroda

(Hina | Foto: Twitter)13 komentara

  • Ne mogu. Osim toga o svim pitanjima odlučuje narod i to isključivo putem referenduma uz napomenu da se svaka odluka može povuć ako se utvrdi da je nepovoljna. Amen!

  • SDP je naša stranka. Stranka iz reda Hrvatskog naroda u BiH. Ja podržavam SDP i osnivam SDP BiH TO Kočerin. Hoću i ja u općinu.
   Imam sve predispozicije za HDZ ,nepismen, neškolovan, nebi mi bilo mrsko ni zavrnit štogod, samo eto neće me u JaDeZe da prime jer sam prekvalificiran. Ipak sam išao u redovnu štednju školu. Živio Komšić he he he

 • Trebamo se boriti za prava Hrvatskih političara. Jer što je više nereda na vlasti, to su veće mogućnosti da se oni nakupe “kajmaka”. Jer ova država broji preko dva milijuna stanovnika i potrebno bi bilo pet predsjednika, ipak su malo tri. Mislim da bi ministarstva trebalo premjestiti na općinsku razinu, malo je po jedan ministar za npr. naše četiri općine u ZHŽ. A kad vidimo da “naši”političari ipak nisu uspjeli pozavršavati svoje kuće i vikendice, bolje bi bilo da su još na vlasti. Željko Komšić je jedini koji bi da samo jedan predsjednik vodi našu BiH. Tu se vidi koliki je egoista. On bi biva sam upravlja sa priko dva milijuna ljudi u BiH.
  Nije normalan he he he

 • Bojkotom izbora ćemo izgubiti sve konce u vlasti. Tek tada nećemo imati nikakvih predstavnika. Ovo je veoma opasno što je Čović izrekao.

  • Šta pričaš gluposti? Izlaskom na izbore samo legitimiramo muslimansku vlast. Bez izmjene zakona izbori su već unaprijed riješeni jer Muslimani imaju većinu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.