Čović: Mogu se izbrisati svi prefiksi osim konstitutivnosti naroda

Još uvijek imam izražen optimizam, bez obzira što to malo tko od nas vjeruje, rekao je to medijima Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, nakon sjednice predsjedništva ovog tijela na kojoj se govorilo o vođenim razgovorima oko izmjena Izbornog zakona.

Čović je naveo kako razgovori i dalje traju, da je proces “manje više priveden kraju”, te da je ostalo vrlo malo vremena, prenosi Bljesak.info.

Za očekivati je da se sredinom mjesec prosinca okupimo u ovo formatu, uz administraciju iz Europske unije i Amerike te sukladno dinamici i napretku očekujemo ponovno okupljanje. Za nas nema smisla razgovarati u Izbornoj godini, i u tom duhu smo vodili rasprave. Ispoštovali smo sve ono što je HNS od nas tražio. Očuvali smo konstitutivnost i osnove Daytona i prihvatili smo da se dogovorimo da za potrebe Izbornog zakona potrebno uraditi određene izmjene, rekao je Čović i dodao kako je u različitim intervalima s različitim sugovornicima razgovarano o četiri stvari.

O svim prijedlozima koji su stavljeni na stol imali smo jasan stav, da Hrvati moraju birati svoje predstavnike, dodao je te naveo kako se s time složila i većina bošnjačkih predstavnika. Pregovori su se vodili oko modela za Predsjedništvo i Domove naroda, Integritet Izbornog procesa, ustavne promjene i funkcioniranje Federacije.

Naveo je kako, bez obzira što nije ostalo mnogo vremena, da još uvijek vjeruje da je dogovor moguć, te da je jasan stav HNS-a čitavo vrijeme da se mora osigurati da Hrvati moraju birati svoje predstavnike.

Komentirajući posljednje izjave Bakira Izetbegovića naveo je kako su “nevjerojatni spinovi koje je doživio u zadnja dva dana od politike iz Sarajeva koja je zloupotrijebila žrtve rata”.

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH

Stvorena je lažna priču, kako su Hrvati, odnosno nas troje iz Doma naroda radili na poništenju zakona o genocidu u Srebrenici, komentirao je Čović i dodao kako je žalosno da se netko ovako poigrava s osjećajima žrtava.

Na Izetbegoviću izjavu kako je Čović rušitelj sporazuma, te poziv da HNS ne zateže razgovore odgovara: Moguće da je on u drugi način uključen u rad HNS-a i to ne želim komentirati. Mi nemamo dvojbi. Spremni smo izbrisati sve prefikse iz Ustava, ali nismo spremni eliminirati konstitutivnost naroda.

Zahvalio se predstavnicima međunarodne zajednice na doprinosu koji su dali tijekom pregovora te naveo kako je činjenica da nema njih “mi uopće ne bi sjedili zajedno”.

Taktika Bakira Izetbegovića bila je da zadnjih pola godine uopće ne sjedamo zajedno, zaključio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

Zaključci sjednice Predsjedništva HNS-a BiH:

U Mostaru je danas održana 27. redovita sjednica Predsjednišva Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a). Glavna tema današnjeg zasjedanja bili su aktualni razgovori s domaćim i međunarodnim dužnosnicima o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Na sjednici HNS-a usvojeni su sljedeći zaključci o svim daljnjim aktivnostima, razgovorima i pregovorima:

 1. Predsjedništvo HNS-a daje potporu pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem da nastave pregovore do kraja ove neizborne godine na načelima koja je utvrdio Hrvatski narodni sabor.
 2. Ustav Bosne i Hercegovine jasno je definirao BiH kao državu tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih koji u njoj žive, stoga nacionalna odrednica konstitutivnih naroda je ustavni temelj za legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ona mora ostati jasno definirana kroz institucije Predsjedništva BiH i Domova naroda (BiH i F BiH)
 3. HNS podsjeća na obvezu implementacije Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru, 17. lipnja 2020. godine, čiji su jamci bili predstavnici međunarodne zajednice te im se zahvaljujemo na vođenju pregovora kako bi u cjelosti implementirali navedeni Sporazum.

(www.jabuka.tv)12 komentara

 • Proćitali smo pomno priopćenje i možemo ustvrditi kako i mi, isto, u stranci vjerujemo, imamo oćekivanja, duboka uvjerenja, kao i ona plitka, nadamo se i vodimo rasprave u duhu također. Tu smo, ako treba pogurati štogod naprijed, koliko je to politićki umjesno tj. mogućno, kao takvo, unutar bespuća zbiljnosti u cjelovitosti bića i realiteta jedne legitimne težnje, izraza i volje, natkrovljujuće-konstitutivnog ćovjeka, žitelja i rodo-naćelno određujućega kolektiviteta, zajednice, utemeljene na republićkim naćelima. Prvim ćetvrtcima u mjesecu nismo na raspolaganju za sve-stranaćke i sve-narodne aktivnosti, kao takve, što znaći da svim ostalim danima jesmo.

 • Tko si ti Dragane da si spreman brisati ovo ili ono.Brisat ćeš što ti se naredi isto ko i ona dva mazluma samo da sačuvaš prkno.Ko vi se sekirate za narod.Jeste ko za lanjski snijeg.Dosta vas je više vala da ste mi na oko ispali.Ali ,nešto si ponizan i smušen to se vidi iz “zrakomlata”.

 • Zamisli te sastava HNS:Titan Nakic,Raguz,Karamatic itd izuzev HDZaBiH i mrvicu devefesetke niti blizu svi skupa ne mogu imati jednog fed zastupnika a da ne govorimo o drzavnom.Narod nam se smije,sve neki bravari,limari,polu ugostitelji strasno.
  Dobro smo ikako …

 • Izbriso je nas dobročinitelj i njegova ekipa,oni žive paralelan život od ostalog puka,samo gledaju što se ima još za lapiti i kad dođe jebe.o jutro samo će se svi ispariti.Tu su debeli računi popljačkanog od naroda i svi imaju nekretnine od HR.panadalje.
  I nešto mi čudno i simptomatično,rudnicima se sve ispuni na sve dubioze finansiske i upumpane stotine miliona i neka je a Aluminiju je trebalo tako malo da opstane,samo jedan uvijet,za razliku od ovih 13,samo da je cijena struje kao svugdje u svijetu za tu industriju a ne nerealno duplo više!? Ali na sve ovo dobročinitelj šuti kao piz.a,razlog,pa oni ga decenijama pljačkali i sad sve shorgaj da se prikrije lopovluk a između ostalog oni i dalje vide tu plijen,tko je dole ulazio,zna gdje god baciš pogled gledaš u desetine miliona sekundarne sirovine i kad sve poglede zbrojiš dođe se do nekoliko stotina miliona!!! Spasitelju i dobročinitelju šta bi sa onim podizanjem optužnica za sve one direktore ??? A ja,palo je to već u zaborav,pa to je tvoja raja koju si ti slao u giganta sa svrhom i razlogom !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.