Čović objasnio zašto se odlučio kandidirati za člana predsjedništva

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na novoj web stranici stranke kreiranoj zbog izborne kampanje objavio je tekst pod naslovom “Zašto sam se odlučio kandidirati za člana Predsjedništva BiH?”

U tekstu Čović navodi da “danas u Bosni i Hercegovini nemamo izgrađen politički sustav koji do kraja uvažava načela vladavine prava“, prenosi Klix.ba

Nemamo sustav koji na učinkovit način štiti ustavno načelo konstitutivnosti i jednakopravnosti kroz zakone i institucije na svim razinama, osobito u Federaciji BiH. Naš je izborni sustav još uvijek nepromijenjen i prepun manjkavosti koje su se do sada morale ispraviti, a nisu, iako to već duže vrijeme nalaže niz odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Sve nesavršenosti daytonskog ustrojstva, umjesto da vremenom s dužnom pažnjom budu ispravljene, do krajnjih su granica iskorištene za daljnju eroziju pozicije hrvatskoga naroda kao najmalobrojnijeg, navodi Čović.

Dodao je da je kao predstavnik stožerne političke opcije Hrvata Bosne i Hercegovine, uvijek sve činio sve kako bi institucionalno, ali i na svaki drugi način, zaštitio prava svog naroda i potrebu za njegovim slobodnim i potpunim razvojem u gospodarskom, kulturnom i širem društvenom smislu. Dodaje, nikada po cijenu ugrožavanja prava drugih.

Imajući u vidu da je BiH država tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, takav pristup je i ustavan i legitiman i legalan i demokratičan. Dok god smo bez nužnih ustavnih i zakonskih jamstava po kojima pozicija hrvatskoga naroda ne ovisi o izbornom rezultatu, moj je zadatak pobrinuti se da taj rezultat bude svaki put takav da realizira onaj kapacitet predstavljanja koji je efikasna barijera svim nasrtajima na konstitutivnost, jednakopravnost i politički subjektivitet Hrvata BiH, napisao je Čović.

Dodaje da je to njegov temeljni poziv.

Boriti se za javni, politički, gospodarski, kulturni i društveni prostor unutar BiH, djelić njena neba za hrvatski narod, kako bi se on nesputano mogao razvijati i realizirati. Duboko moralno uporište za takvo političko djelovanje pronalazim u univerzalnom zahtjevu: da ono što tražimo za sebe, ni na koji način ne dovodimo u pitanje niti osporavamo drugima. Napose Srbima i Bošnjacima, ali ni bilo kojem građaninu Bosne i Hercegovine, neovisno o njegovu identitetu, uvjerenjima ili orijentacijama.

Ta je nakana do kraja komplementarna mojoj viziji europske Bosne i Hercegovine, kao višenacionalne federalne države u kojoj su, uz jednakopravnost naroda, zaštićena i sva individualna građanska prava, koja kao takva prepoznaje europska pravno-politička stečevina. Ta dva principa u Bosni i Hercegovini se nipošto ne isključuju, niti to smije biti slučaj, već su neraskidivo vezana i uzajamno se prožimaju i nadopunjavaju, čemu je posvećena moja politička platforma, zaključio je Čović.

(www.jabuka.tv)


22 komentara

 • uvik ista priča o hrvatskome pitanju a ništa ne poduzima da ga riješi, i tako u krug…
  a navesti sve probleme koji u međuvremenu tište narod i tjeraju ga odavde je nemoguće jer ih ima previše a ova sotona prstom nije mrdnula da ih riješi, krepat ćeš i ti na dobro 98% svih nas

  15
  2
 • Lopove,malo ti što si nakrao,pa hoćeš još,eto zato si se kandidirao,jebeni Yugoslav si uvik bio i ostao..ti si sramota za Hrvate,marš u Beograd pizdoustom i u B.Luku svom Miloradu…

  16
  1
 • Dragane, spadi nad… Ako nas branili zko od Dejtona do danas mi jrvati smo spaseni. Svi ce mo zavrsiti u Njemackoj, stari ce umrijeti i to je spas… Trenutno se zbrinjavaju i spasavaju djeca, obitelji tajkuna, politicara i ratnih profitera. Iznad svega je Udba koja je i danas pre jaka… Sirotinja, obican narod ide i prisiljen je da ide vani. I to je spas…!

  12
  1
 • Evo stosi uradio za sve ove godine,vec samo krao,a stobi vi uradili da imate mirovinu 328 km, dali bi se onda kandidirali?

  13
 • Imate vi ovdje posla nego necete da radite.Kladionice nikad punije,zaglavite pa bjez u Njemačku.Mislite tamo ce te dobit love legec.

  4
  4
 • Kandidirao si se da ostanes na slobodi. Bilo tko drugi ako imalo posten dojde ti ces na robiju a radobolji ces vratiti prvobitni tok koi si prekroio da mozes megalomansku viletinu prosirit. Smece jedno pokvareno treba te na rondou javno bicevat svaki dan u podne kao ukaz za ostale lopove da vide sto ih ceka.

  8
  1
 • Da je raj moguć svjedoči nam 95…Među najvažnijim, među najsnažnijim kotačima bi je svjedočim to osobno u ime provincije naš dragi Dragan Ćović!!! Hvala ti Dragane za sve! Hvala ti prijatelju za sve! Hvala ti dobročinitelju za sve! ŽIVILI

  3
  1
 • Kad vidim ove naše propale komunjare kako kmeče to je dobar znak da su u frci prema tome Dragane pobjeda je neizbježna

  2
  2
  • Pa i Dragan ti je komunjara doduše ne propala jer mu dobro ide u životu na račun ovaca koje mu svako malo daju svoj glas

 • Ma zaboli me k…. zašto je on ovo tašto ono.Bolje bi ti bilo novinarčiću da pišeš zašto je cesta od dvorane na Pecari do Šeherzade grbava ko grbavi kit,zašto nema još rasvjete do Sjemenarne ili zašto nije stavljena bjiela crta pi cesti od Šeherzade do Knešpolja.Jeli zbog toga netko odgovoran ili se mi ložimo još na ovog komunistu sa sloganom ,zamislite sad,NAROD i DOMOVINA.Koji ološ u p.m.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.