Čović o otvaranju pregovora: Ništa nam nije poklonjeno

Komentirajući odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović istaknuo je kako Bosni i Hercegovini ništa nije poklonjeno.

Uistinu smo zadovoljni da smo dostigli ovu razinu, da danas to više nije tema i da je svih 27 članica EU potvrdilo kako pregovarački status treba početi. To se vrlo precizno komuniciralo, nitko ništa ne poklanja.

Mi u narednoj fazi trebamo definirati kalendar naših aktivnosti i vrlo jasne planove. Moramo vrlo dinamično postaviti svoje obaveze i za 2024., kao i za iduću godinu. Jedna od tih obaveza je 14 uvjeta, netko ih različito definira, bez Izbornog zakona taj paket nije završen kao paket, izjavio je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom u Mostaru.

Medved: Pripadnicima HVO-a ista prava kao i braniteljima iz RH

Prvi čovjek HDZ-a BiH istaknuo je kako ni jedna ranije preuzeta obveza ne može biti ostavljena po strani.

Podsjećam vas i na razgovore s Charlesom Michelom (predsjednik Europskog vijeća) od prije dvije godine, sporazum svih stranaka da ćemo šest mjeseci nakon uspostave vlasti dogovoriti Izborni zakon.

To je u biti ključna obveza, sad će biti prva obaveza za koju bih volio da se riješi u ovoj godini i da to pitanje ostavimo iza sebe kako bi relaksirani mogli pričati o drugim temama. Mislim da ćemo imati jako puno posla u ekonomskom, socijalnom, sigurnosnom i ostalim aspektima, a primarno je cilj da profunkcionira pravna država, poručio je Čović.

Pregovarački proces

On je podsjetio kako je pregovarači proces dug i zahtjevan.

Pogledajte gdje su Makedonija, Crna Gora, Srbija, jedni su 12 godina u ovom statusu, drugi 14, mi trebamo pokazati da to možemo vidno skratiti. To se samo od sebe neće dogoditi, morat ćemo međusobno razumjeti što je BiH i da je konstitutivnost ustavni zaglavni kamen BiH. Nakon što to shvatimo onda će nam se biti lakše dogovarati, dodao je.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je državni ministar pravde Davor Bunoza uputio Vijeću ministara BiH, Čović je kazao kako te izmjene nisu „plod želja HDZ-a BiH, već hrvatskog naroda“.

Prijedlog će ići kroz redovitu proceduru, a ne kao neki koji su do sada išli na žurne postupke, jer ne bi mogli raditi ispravke. Prijedlog će doći na Vijeće ministara i svi ćemo se oko njega očitovati. Dobro mu pridonosi jučerašnja odluka Ministarstva pravde s vrlo jasnim stavom u vezi s Izbornim zakonom, kao i izmjena ustavnih odredbi.

Nije to plod želja HDZ-a BiH, već HNS-a i hrvatskog naroda. Legitimno predstavljanje nema alternativu, kao što nema alternativu ni europski put. Izborni zakon nije nikakav hir, vjerojatno ćemo ga mijenjati još deset puta, ali tamo gdje se štite kolektivna prava konstitutivnih naroda to se treba riješiti, istaknuo je.

(Fena)

20 komentara

 • Ma kakvo poklonjeno …to si ti i tvoji lopovi ispisivali i sredili …ako ikad uđemo onda će još veći jadi početi.

 • Tako su isto prdili u HR.
  Nitko pri pameti ne zeli u EU. Englezi su izisli, sto ne zele biti robovi Brisela. A Jugobanda nas uvlaci u mrak i tamu. Zasto moramo biti dio toga?.

  • A zašto Strahomir sere? Želiš obvezno cijepljenje dokazanim pfizer otrovima? Pa uvodi se fašizam.. to je EU….pogledaj Kanadu. ZABRANJUJU bibliju jer je to ” govor mržnje”. Nizozemska uhićuje komičare zbog šala s političarima…uhićuju ljude koji govore da postoje dva spola?! Tamo želiš….ma mrrrrš….

 • Ponašaju se ove prdonje kao da je BiH već ušla u EU, a s ovakvim stanjem i korumpiranim političarima neće uć nikad.

 • Uh, uh, uh… Baš ste se jadni zaradili i namučili, žao mi vas je, vi se slomište za nas jadni vi… Sad ćete prdit o tome za bilo koje izbore kao vaše povijesno postignuće, znamo i mi Čoviću kakav vam je modus operandi… Nego, kad će se povećati mirovine, plaće, da ljudi ne žive i umiru u bijedi ili ne bježe odavde??? Pitam za prijatelja

 • Joj Cavlicu, gospodin Milanovic vas je SVE pokopao u dvije izjave, eto kakva vam je reputacija, nikakva. Lipi moj caca posten umro, otisao je cistih racuna, ovo na zemlji proprdi se za cas, a ko proda dusu za vrecu zlatnika taj nije citao bajke u skoli, koliko god nepravde na ovom svitu, najlipse je cista srca i obraza privest zemaljski put kraju. A vikendice auta status sve to macku o rep. Pozdrav tati

 • Polako sada imate vremena na pretek. Drug Zoran vam je reko daće proces ulaska trajati 500 godina , znači dulje nego je turski zulum vlado na ovim prostorima.

 • Dsk ne lupaju komunjaro .Ništa nije poklonjeno …tebi je lopove sve ,a jadni mi sa tobom i takvima još i više ako se ikada uđe u EU …nadam se da nećemo NIKADA🙏

 • Dosao si tu ima dvadesetak gidina Sta si napravio koje poteze, jedino tok Radobolje promjenio radi osobne koristi. Predstave na,, groblju mira,, Pusta obecanja u Zepcu sta sve necefe uciniti za Obitelni poginuli branitelja, kontra?

 • Ne more nam biti gore nego sada to je sigurno! EU je dobra stvar pogledajte samo primjer Hrvatsku kako ministri padaju poput pijuna kada kontrolira Europska komisija za korupciju gdje ide novac.

 • Bog Vas blagoslovio. Tek kad Vas izgubimo shvatiti ćemo kako Vas je teško bilo naći! Takav lider se rodi samo jednom u 68 godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.