Čović: Nitko nema pravo dijeliti Hrvate BiH, a mi moramo biti bolji od drugih

Kao najmalobrojniji narod u BiH, moramo biti bolji od drugih da bismo dosegnuli položaj koji imaju preostala dva konstitutivna naroda, rekao je u četvrtak u prepunoj velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović na predavanju nazvanom “Hrvati u BiH kao nositelji europskih vrijednosti”.

Ujedinjenje svih Hrvata

Hrvatski član Predsjedništva BiH naglasio je da je cilj osnivanja Hrvatskoga narodnoga sabora ujedinjenje svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to žive li u Posavini, središnjoj Bosni ili Hercegovini, piše Večernji list.

Nitko nema pravo dijeliti Hrvate BiH, istaknuo je Čović.

Ustvrdio je da je BiH odavno dio Europe te da su pred njom euroatlantski projekti, ali i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje je izvjesno ili ove godine ili u roku od dvije godine. Što se ulaska u NATO pakt tiče, Čović je rekao da u BiH postoje tri različita pristupa, ali da je moguće očekivati da se već sljedećega mjeseca aktivira akcijski plan za članstvo.

Reforma sektora obrane jedna je od dviju uspješno obavljenih reformi u BiH.

Mi danas imamo jedinstvenu oružanu silu u državi u kojoj svaki konstitutivni narod ima po četiri generala. Naše Oružane snage jedinstveno nastupaju u stranim misijama i postižu uspjehe, primjerice u Afganistanu, rekao je Čović.

Ponovio je da je BiH 2016. uputila zahtjev za članstvo u EU, a da je prije osam dana predala odgovore na upitnik.

BiH nema ni jedno ograničenje biti prva nova članica Europske unije, iako može biti i zadnja. Moramo respektirati 2025. godinu koja je evidentirana kao godina mogućega ulaska Srbije i Crne Gore u EU i sustići te zemlje. Ponosni smo što je BiH iskoristila svoju priliku uhvatiti priključak sa zemljama koje bi trebale ući u Europsku uniju do 2025. godine. Prije godinu dana predsjednik Juncker je bio skeptik prema pitanju ulaska BiH u EU, a prije osam dana nam je u Sarajevu rekao da su nam vrata za članstvo otvorena, rekao je Čović.

Pravna stabilnost u BiH

Prema Čovićevu mišljenju, promjena Izbornoga zakona u BiH nema alternative jer Hrvati moraju imati potpunu jednakopravnost na svakom djeliću BiH.

Isto tako, mora se racionalizirati politički ustroj u BiH jer je neodrživo financirati 13, tj. 14 vlada i parlamenata. I naš europski put natjerat će nas na racionalnost. Naš je prijedlog da, umjesto 14 vlada, imamo njih četiri do pet, što bi troškove smanjilo i do četiri puta, rekao je Čović, prenosi Večernjak.

Istaknuo je i da neće biti većega stranoga investiranja u BiH dok država ne bude imala snažnu pravnu državu koja funkcionira na cijelom teritoriju. No, kao problem Čović vidi i činjenicu da u pravosuđu BiH još uvijek rade stranci, pa su tri suca zastupljena čak i u Ustavnom sudu.

Čović je u panici, Hrvati traže nemoguću stvar

Hrvati su iznimno zainteresirani za pravnu stabilnost u zemlji, ali i za nultu stopu tolerancije prema kriminalu, ističe Čović, kojem je važna zaštita braniteljske populacije.

Napomenuo je i da je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pokroviteljstvu Hrvatske nad dovršenjem Hrvatskoga narodnoga kazališta u Mostaru, koje je moguće za dvije godine.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

   • Jebao te Bakir, sta ti je Bakir kriv sto Covic reketari sve hrvatske firme koje imaju imalo veci profit i sto je uhljebio desetke tisuca svojih sljedbenika koji ga po naredbi slijepo moraju slusati i za njega glasati? Sta ti je Bakir kriv sto te tvoja rvatina katolik gospodarstvenik u Širokom Brijegu iskoristava za sitnis, uplacuje minimalnu placu i samim time doprinose, sto zivot unistava cijelim obiteljima crkavicom koju daju dok zgrcu milijune za vile i odmorista u Hrvatskoj, ali je to u redu jer je prvi u redu za Crkvu kasnije? Sta ti je Bakir kriv sto pored vlastitih ociju odbijas vidjeti istinu da ti nitko kriv osim Covica i Covicevih sljedbenika nije, a svejedno ga 25 i vise godina biras da ti floskule prodaje kako ”napada” Bakira, Dodika pred izbore, a tamo se gosti s njima na tvoj racun levatu.

    12
    3
 • Što se tiče hrvata u BiH-ni ,suvišno je pričati o tome što nam bošnjaci rade od Dejtona na ovamo,naravno tu su im pomagali i MZ-ca,OHR,visoki prestavnici koji su svi išli na štetu hrvatskog naroda a u korist bošnjaka…RS-ka je postala ,,sveta krava,,i u to se kao nesmije dirati.Znači samo se smije dirati u prava hrvatskog naroda koji je najmalobrojniji u BiH-ni…Međutim pored bošnjačkih političara i partija iz Sarajeva gosp.Čoviću ti i takvi kao ti ste podjelili hrvate,pa onda imamo one privilegirane koji mogu u HT-om,Poštu,EP-HZ-HB-ne,državne institucije i one koji nemogu nigdje i moraju bježati vani,,trbuhom za kruhom,,…Za ovo zadnje nam bošnjaci i Bakir nisu krivi sigurno…Kaže prioritet u zapošljavanju imaju razv.branitelji,djeca branitelja,stradalnika itd.De mi recite koliko je takvih ušlo u EP-HZ-HB-ne a koliko ste vi ubacili po stranačkoj i rodbinskoj vezi…Omjer je jedan naprema stotinu…Naravno u korist stranačkih i rodbinskih veza…Žalosno ali istinito…

 • Čoviću, mamicu ti tvoju, ti nas dijeliš najviše, više od svih drugih političara iz svih naroda. Djeliš nas na hrvate koji su pripadnici ili pristaše tvoje stranke i na one koji ne pripadaju vama. Ovi drugi su potpuno obezpravljeni, a tvoji uživaju sve privilegije. Ovaj što se predstavlja kao ŠIROKI, je očito tvoj, pa te zato ovako brani i priča nebuloze. Ali doći će kraj i vašemu zulumu, nadam se doći će na vlast istinski hrvati i domoljubi,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.